Θοδωρής Καλούδης

Η κυβέρνηση εύχεται στους συνταξιούχους … “καλό θάνατο”!

Μετά τον πρωθυπουργό και ο υπουργός Οικονομικών τα έβαλε με τους συνταξιούχους, για τους οποίους υποτίθεται ότι κόπτονται. Και μάλιστα με άκομψο τρόπο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από τη ΔΕΘ, λίγο- πολύ, ευχήθηκε στους συνταξιούχους “καλό θάνατο”! Έτσι, υπαινίχθη, θα λυθεί και το ασφαλιστικό.

Επειδή δεν πιστεύαμε στ’ αυτιά μας, είπαμε “του ξέφυγε του παιδιού, άλλο ήθελε να πεί και τα μπέρδεψε”. Έτσι, δεν δώσαμε σημασία σε ένα ακόμη νοηματικό ατόπημα (όπως νομίζαμε) του πρωθυπουργού.

Ήρθε όμως “στο καπάκι” ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να μας αποκαλύψει, με την ευθύτητα που τον διακρίνει, ότι ο πρωθυπουργός εννοούσε όσα μας είπε στη ΔΕΘ.

Στη γλώσσα που γνωρίζει καλύτερα, τα αγγλικά (άρα δεν έκανε φραστικό λάθος) δήλωσε στο Λονδίνο, απευθυνόμενος σε επενδυτές: «Δεν υπάρχει κομψός τρόπος για να το διατυπώσω, αλλά αυτοί οι άνθρωποι -οι παλαιοί συνταξιούχοι- θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο. Μέχρι το 2020, το 2030 ή το 2040 δεν θα βρίσκονται πια εδώ. Συνεπώς δεν θα υπάρχει κάποια επίπτωση στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος».

Αν καταλάβαμε καλά, το επιχείρημα της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές είναι“να μην κόψουμε τις συντάξεις στους … μελλοθάνατους”. 

Όσα υποστηρίχθηκαν πέραν της προφανούς ανοησίας, φανερώνουν και την άγνοια πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών, αφού οι συντάξεις των θανόντων πηγαίνουν κατά 80% (συνήθως) στην σύζυγο, με συνέπεια να μην … γλυτώνει πολλά ο προϋπολογισμός, τουλάχιστον πρόσκαιρα.

Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης το πήγαν όμως παραπέρα. Θεωρούν τις δηλώσεις Τσίπρα-Τσκαλώτου φανερώνουν “αναλγησία και κυνισμό”. Και πως να πιστέψουμε το αντίθετο, όταν το λάθος που επαναλαμβάνεται από επίσημα χείλη παύει να είναι λάθος.

Προφανώς λοιπόν όσα είπαν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών αποτελούν “συγκροτημένη” κυβερνητική άποψη, στοιχείο της επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης προς τους δανειστές.

Θα μπορούσαν, βέβαια,  οι Κύριοι Τσίπρας και Τσακαλώτος να επικαλεστούν, επικουρικά, στους Ευρωπαίους συνομιλητές τους και την αρχαία μέθοδο επίλυσης του προβλήματος των συντάξεων.Ο Αριστοτέλης, περιγράφει (χωρίς βέβαια να υποστηρίζει) την τακτική της αυτοκτονίας των συγχρόνων του με αυτοκωνειασμό. Οι άνω των 60 ετών έπαιρναν το δηλητήριο μόνοι τους, προκειμένου να αφήσουν ζωτικό χώρο στους νεώτερους.

Ευτυχώς που δεν γνωρίζουν το θέμα…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή