Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα, η οικονομία δεν «απογειώνεται». Οι βασικές αιτίες που κρατούν χαμηλά την ανάπτυξη

Σαφής βελτίωση του επιχειρηματικού και οικονομικού περιβάλλοντος, κυρίως μετά την κυβερνητική αλλαγή.

Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και φορολογουμένων.

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε «σαφή φάση δυναμικής επανεκκίνησης », όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο τελευταίο του δελτίο ο ΣΕΒ, ωστόσο η ανάπτυξη φαίνεται ότι έχει «κολλήσει» στην περιοχή του 2% και σύμφωνα με τις συντηρητικές προβλέψεις της Κομισιόν θα ανέλθει έως 2,3% την επόμενη χρονιά.

Όμως, η Ελλάδα για να αναπληρώσει μέρος του πλούτου που έχασε στα χρόνια της κρίσης χρειάζεται ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Τους χρειάζεται και η κυβέρνηση για να μπορέσει να υλοποιήσει το σχέδιό της για άρση των βαρών που κουβαλάνε ακόμα οι Έλληνες πολίτες.

Τι δεν πάει καλά λοιπόν;

Καταρχάς, η κυβέρνηση καλείται να δώσει έναν τιτάνιο αγώνα, μέσα σε ένα μη ευνοϊκό περιβάλλον. Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε φάση επιβράδυνσης της ανάπτυξης, ενώ η Ευρωζώνη παλεύει να μείνει σε θετικά πρόσημα οικονομικής μεγέθυνσης. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καθαρή εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, απαραίτητη για την αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας, καθίσταται ιδιαιτέρως δυσχερής. 

«Οι συνθήκες ρευστότητας, αν και βελτιούμενες, δρουν ακόμη περιοριστικά». Το συμπέρασμα του ΣΕΒ αναφέρεται στο χρόνιο πρόβλημα των τραπεζών, πρόβλημα, που εν μέρει τουλάχιστον υπάρχουν ελπίδες να αντιμετωπίσει το σχέδιο «Ηρακλής»

Δεν ανακάμπτουν κατανάλωση και αποταμίευση (τουλάχιστον όχι με τους ρυθμούς που απαιτούνται για να τροφοδοτήσουν δυναμική ανάπτυξη). Ο λόγος έχει πάντα να κάνει με το κράτος.

Οι «τελευταίες ευκαιρίες» που δίνει η κυβέρνηση για τακτοποίηση χρεών, αυθαιρέτων κλπ «ρουφάνε» κεφάλαια, που διαφορετικά θα οδηγούνταν απευθείας στην πραγματική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών επιταχύνθηκε στο α’ εξάμηνο του έτους, με ταυτόχρονη επιβράδυνση, όμως, της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης και οι προσδοκίες στη μεταποίηση με βάση τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) σημείωσαν υποχώρηση τον Οκτώβριο.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Για να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις προκλήσεις, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στις γνωστές πρωτοβουλίες:

  • μείωση ΕΝΦΙΑ
  • φοροελαφρύνσεις φυσικών και νομικών προσώπων
  • σχέδιο «Ηρακλής» για τις τράπεζες
  • δημοσιονομική πειθαρχία στον προϋπολογισμό
  • πρόωρη εξόφληση μέρους των υψηλού κόστους δανείων του ΔΝΤ

Ο ΣΕΒ σημειώνει ότι «πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως το πρόσφατο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση, αναμένεται να προάγουν την οικονομική δραστηριότητα και, ως εκ τούτου, χρειάζεται να συνεχιστούν με τόλμη και αποφασιστικότητα. »

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή