Η κυβέρνηση πήρε πίσω τη δέσμευσή της για το αφορολόγητο και κατάργησε επίσης τα θετικά αντίμετρα

Με την κατάργηση της νομοθετημένης δέσμευσης Τσίπρα να μειώσει το αφορολόγητο, έληξαν οι εργασίες της Βουλής και από τη Δευτέρα η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο. Τη σχετική ρύθμιση υπερψήφισε μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ, που μόνος του την είχε επίσης ψηφίσει το 2017…  «Παρών» ψήφισαν το ΚΚΕ και το Ποτάμι. Η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και η ΧΑ απείχαν.

Παράλληλα ψηφίστηκε και η κατάργηση των “αντίμετρων” που είχαν θεσπιστεί για το 2020 κα προέβλεπαν:

• Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% όταν δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ.

• Τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από 22% στο 20%.

• Τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

Η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου το 2020 προκαλεί δημοσιονομική «τρύπα» 466 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την κατάργηση της μείωσης της έκπτωσης φόρου επί του εισοδήματος οι απώλειες εσόδων ανέρχονται για το 2020 σε 1,92 δισ. ευρώ, ενώ από την κατάργηση φορολογικών αντιμέτρων δημιουργείται όφελος 1,454 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για το 2020 πρέπει να καλυφθεί κενό ύψους 466 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2021 το κενό που αφήνουν οι καταργούμενες διατάξεις ανέρχεται στο ποσό των 239 εκατ. ευρώ.

Την ώρα που ψηφιζόταν η τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, εκπρόσωπος της Κομισιόν, σε μία πρώτη αντίδραση, διεμήνυσε πως «η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα».

«Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δέσμευση να υποστηρίξει τους στόχους και τις βασικές μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος οικονομικής βοήθειας και να επιδιώξει περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης για να βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της», επεσήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Καμία δημοσίευση για προβολή