Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι η χώρα βρίσκεται σε ανάπτυξη αλλά οι επενδύσεις χάνονται...

Την ώρα που εντός συνόρων η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της Ανάπτυξης και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, οι αριθμοί δείχνουν μία πολύ διαφορετική εικόνα.

Αλάτι στην πληγή, ρίχνουν οι δηλώσεις του  πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος δηλώνει ότι η χώρα του είναι ο πόλος έλξης των επενδύσεων στην περιοχή, λόγω χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Οι επενδύσεις είναι δείγμα καλής πορείας της Οικονομίας όμως σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο, ανέμενε αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων 2,1%, στην Ελλάδα, στο τέλος είχαμε μείωση της τάξης του 12,2% σε σχέση με το 2017.

Κατανοητή  η διαμόρφωση κλίματος ενόψει εκλογών, αλλά από ένα σημείο και μετά η υπερβολή ή το ευχολόγιο ενός προεκλογικού λόγου, γίνεται απλά ψέμα.

Στην πραγματικότητα δεν έχουν διορθωθεί τα μεγάλα αντικίνητρα στην ελληνική αγορά. Οι Βούλγαροι είναι φτηνοί, εμείς ακριβοί, ο κ. Μπορίσιφ έκανε λόγο για χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στην Ελλάδα οι τράπεζες είναι πρωταθλήτριες Ευρώπης στα κόκκινα δάνεια και έχουν capital controls. Η γραφειοκρατία καθυστερεί τις νέες επενδύσεις, σε σημείο παραλογισμού.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Ελληνικό και οι επενδύσεις της Cosco στον Πειραιά, που ακόμα… “γίνονται”.

Αν μέσα σε όλα αυτά συνυπολογίσεις το ακριβό κόστος ενέργειας, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος της Εργασίας (φόροι, εισφορές) και το γεγονός ότι κάθε νέα κυβέρνηση αλλάζει εκ βάθρων φορολογικό σύστημα και Ασφαλιστικό, δημιουργώντας αμφιβολίες στους υποψήφιους επενδυτές για το τι τους περιμένει αύριο, είναι εύκολο κάποιος να αντιληφθεί γιατί οι πραγματικές επενδύσεις μένουν μακριά από την ελληνική αγορά.

Περισσότερα σε λέξεις

Μπορεί με πολιτικές αποφάσεις και ειδικές συμφωνίες να φέρεις μερικές στρατηγικές επενδύσεις, μπορεί επίσης να δώσεις χώρο στις επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται να κάνουν κάποια επέκταση ή έναν εκσυγχρονισμό αν απαιτείται, αλλά τον μέσο ξένο επενδυτή, που ψάχνει ένα μέρος χωρίς μεγάλα έξοδα και λίγη γραφειοκρατία για να βγάλει κέρδος, τον αποκλείεις.

Ενδιαφέρον έχει ότι στην έκθεση που είχε ανακοινώσει η Κομισιόν και είχε παρουσιάσει το economico.gr  η “φίλη” Κομισιόν ήταν αρκετά αιχμηρή προς την κυβέρνηση για τις επενδύσεις.

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει πετσοκόψει επίτηδες το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να εμφανίσει τα υπεπλεονάσματα, διώχνοντας τις εξαιρετικά αναγκαίες επενδύσεις, που θα οδηγούσαν σε αύξηση της απασχόλησης και των κρατικών εσόδων.

Όλα αυτά, την ώρα που η Βουλγαρία προσελκύει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, κάτι το που επεσήμανε και ο κ. Μπορίσοφ κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων νέου εργοστασίου παραγωγής ανταλλακτικών αυτοκινήτων του τουρκικού ομίλου «Teklas», ο οποίος ήδη απασχολεί 2.500 εργαζόμενους στη γειτονική χώρα….

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ