Η Λαγκάρντ προειδοποιεί: Η «μάχη» με τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει, έρχεται και νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο

Στον απόηχο της απόφασης του ΔΣ της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, η επικεφαλής της ευρω-τράπεζας ουσιαστικά περιέγραψε την από τούδε στρατηγική του ιδρύματος στην προσπάθειά του να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, αν και εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Κι άλλη αύξηση το Μάρτιο

Παρά το γεγονός ότι το μέγεθος παρουσιάζει αποκλιμάκωση τους τελευταίους μήνες, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι «θα παραμείνουμε στην πορεία μας. Όλα τα λογικά σενάρια λένε ότι θα χρειαστούν σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων, με σταθερό βηματισμό, ενώ τα επιτόκια θα πρέπει να μείνουν σε περιοριστικά επίπεδα για να μειωθεί ο πληθωρισμός», προσθέτοντας ότι «η πρόθεση μας είναι για άλλη μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε (σ.σ. τις αυξήσεις των επιτοκίων) τον Μάρτιο. Ξέρουμε ότι έχουμε δρόμο για να καλύψουμε. Μετά τον Μάρτιο θα συνεχίσουμε, εξετάζοντας όλα τα εισερχόμενα στοιχεία».

Η Γαλλίδα πρώην ΥΠΟΙΚ και πρώην γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να αμφισβητηθεί η αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να οδηγήσει τα επιτόκια σε περιοριστικά επίπεδα και να τα διατηρήσει εκεί, προκειμένου να οδηγήσει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σε δομικό επίπεδο, δηλαδή, χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, οι τιμές παραμένουν πάνω από το 5% στο ξεκίνημα του 2023. «Το βλέπουμε, ο ευρύτερος δείκτης υποχωρεί, αλλά σε δομικό επίπεδο οι πιέσεις είναι εκεί και επιμένουν. Γι’ αυτό λέμε ότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε», ανέφερε.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,5% τον Ιανουάριο από 9,2% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Eurostat. Ωστόσο ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, διαμορφώθηκε στο 5,2%, αμετάβλητος από τον Δεκέμβριο. Πάντως, η πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε αισιόδοξη για τις προοπτικές της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι η οικονομία παρά τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται τους τελευταίους μήνες, αποδείχτηκε περισσότερο ανθεκτική και αναμένεται να ανακάμψει τα επόμενα τρίμηνα.

Ανέφερε ακόμα ότι οι κίνδυνοι στην οικονομική ανάπτυξη είναι πλέον πιο ισορροπημένοι, σημειώνοντας ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει ο μεγαλύτερος καθοδικός κίνδυνος. Καθοδικές πιέσεις μπορεί να προκύψουν και από μια πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας περισσότερο από το αναμενόμενο ή από μια νέα έξαρση της πανδημίας». Θετικές ήταν οι εκτιμήσεις της και για τον πληθωρισμό, αν και υπογράμμισε ότι μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη στην Κίνα μπορεί να οδηγήσει σε νέα άλμα τις τιμές των εμπορευμάτων, τροφοδοτώντας εκ νέου τις ανοδικές πιέσεις.

Ο ρόλος των τιμών της ενέργειας

Προειδοποίησε ταυτόχρονα για τον κίνδυνο τα δημοσιονομικά μέτρα που δρομολόγησαν τους προηγούμενους μήνες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την κρίση να δώσουν νέα ώθηση στον πληθωρισμό, δυσχεραίνοντας το έργο της ΕΚΤ να χαλιναγωγήσει τις τιμές, ενώ εκτίμησε ότι η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας τους τελευταίες μήνες, εφόσον συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, μπορεί να επιβραδύνει περισσότερο από το αναμενόμενο τον πληθωρισμό. Επίσης είπε ότι περαιτέρω αποδυνάμωση της ζήτησης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υποχώρηση των τιμών.

Αν υπάρχει μια ενδιαφέρουσα… απουσία στα όσα είπε η Λαγκάρντ, αυτή αφορά στον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη, λόγω της αύξησης του κόστους του χρήματος που προκαλούν οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων, φόβος που είχε εκφραστεί το προηγούμενο διάστημα από πολλούς οικονομολόγους. Για την ώρα, τουλάχιστον, φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος κίνδυνος απουσιάζει από την… ατζέντα της ΕΚΤ, η οποία, πάντως, έχει δεσμευτεί για προσεκτική νομισματική πολιτική, ώστε να μην «στραγγαλίσει» την -ούτως ή άλλως- αναιμική ανάπτυξη που προβλέπεται για το 2023.

Καμία δημοσίευση για προβολή