Η Λαγκάρντ προειδοποιεί τους “27” για την ανάγκη συμφωνίας – “Σε δραματική πτώση η οικονομία της Ευρωζώνης”

Στη γραμμή Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία με προειδοποίησή της στους “27” για τη Σύνοδο Κορυφής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως τόνισε, σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγάλες.

Χαρακτηριστικά δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ότι εάν οι «27» αποτύχουν να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο για την ευρωπαϊκή οικονομία αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στις αγορές. Υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν γρήγορα και τα μέτρα θα πρέπει να είναι ευέλικτα και να στηρίζονται στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Σημείωσε, επίσης, ότι η πρόσφατη ηρεμία στις χρηματοπιστωτικές αγορές οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα αναλάβουν δράση, εάν όμως τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καταλήξουν σε συμφωνία τότε το κλίμα θα μπορούσε να αλλάξει. Η οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε «δραματική πτώση» εξήγησε και κάλεσε το μπλοκ να ενεργήσει προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους. Η ίδια είπε ότι η οικονομία της ευρωζώνης οδεύει προς «απότομη μείωση» της τάξης περίπου του 13% το δεύτερο τρίμηνο και επανέλαβε τις προβλέψεις της τράπεζας για μείωση του ΑΕΠ κατά 8,7% το 2020 και ανάκαμψη κατά 5,2% το 2021.

Ανέφερε, επιπλέον, ότι οι πλήρεις επιπτώσεις της χειρότερης οικονομικής κάμψης της ΕΕ δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στην αγορά εργασίας και ότι η ανεργία στην ευρωζώνη μπορεί να φθάσει στο 10%.

Νωρίτερα ο Σαρλ Μισέλ είχε γράψει: «Αποτελεί συλλογική ευθύνη μας να καταλήξουμε».

Την ανάγκη να υπάρξει σύντομα συμφωνία τόνισε στο μήνυμά της η πρόεδρος της Κομισιόν. Ωστόσο, είναι γνωστό πως αυτό δεν είναι καθόλου πιθανό να γίνει σήμερα.

«Ποτέ κατά το παρελθόν η συνοχή και η αλληλεγγύη δεν ήταν τόσο σημαντικές όσο σήμερα», προειδοποίησε ήδη από χθες χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως γράψαμε νωρίτερα στο economico.gr:

“Μία πρώτη συζήτηση” – αλλά όχι αποφάσεις – πάνω στο σχέδιο της Κομισιόν για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένεται σήμερα (Παρασκευή) στη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα μάλιστα με καλά πληροφορημένη πηγή, “δεν περιμένουμε σήμερα κάτι ουσιώδες, πέραν της διατύπωσης των θέσεων των 27 ηγετών, μέσα από παράλληλους μονόλογους“.

Τα σπουδαία αναβάλλονται λοιπόν για την επόμενη Σύνοδο που θα γίνει τον Ιούλιο, όταν την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει αναλάβει η Γερμανία η οποία θα έχει τις προϋποθέσεις να κατευθύνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην υλοποίηση του σχεδίου της Κομισιόν, έστω και με μικρές παραλλαγές.

Στη σύνοδο εκείνη επενδύει κυρίως η Ελλάδα με δεδομένη τη Γαλλογερμανική θέση για ουσιώση ενίσχυση των χωρών του Νότου και την κοινή στήριξη Μέρκελ – Μακρόν του σχεδίου της Κομισιόν

Τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – που έχει αναλάβει προσωπικά το σημαντικό αυτό για τη χώρα project – επικοινώνησε με την καγκελάριο Μέρκελ υποστηρίζοντας σθεναρά τις ελληνικές θέσεις και ζητώντας τις καλές της υπηρεσίες στη Γερμανική προεδρία.

Στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει αισιοδοξία ότι το πακέτο της Κομισιόν “θα περάσει παρά τις αντιρρήσεις πολλών χωρών, κυρίως του Βορρά”. Θυμίζουμε ότι το “πακέτο” αυτό προβλέπει 500 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 250 δισ. ευρώ χαμηλότοκα δάνεια, με αύξηση των κοινοτικών πόρων (στον προϋπολογισμό) και δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού χρέους, με δανεισμό από τις αγορές.

Από το πακέτο αυτό η Ελλάδα προσδοκά ένα σημαντικό ποσόν, αν όχι στο ύψος των 32 δισ, που προκύπτει από την πρόταση της Κομισιόν, τουλάχιστον όμως κάτι μεταξύ 25 και 28 δισ. ευρώ, που ενδεχομένως καταλήξει μετά τους πιθανούς συμβιβασμούς στις τελικές αποφάσεις του Ευρωπαίκού Συμβουλίου. Τα ποσά αυτά θα δοθούν χωρίς προϋποθέσεις μνημονίου και θα αποτελέσουν ανάσα για την οικονομία.

Έως την εκταμίευση αυτών των ποσών – πιθανότατα απο το 2021 – η χώρα θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ρευστότητα, μέσα από τη διαχείριση των ιδίων πόρων, τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει και θα συγκεντρώσει από την έκδοση ομολόγων και τις αποφασισμένες εκταμιεύσεις από τις άλλες ευρωπαϊκές πηγές. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι το 2020 δεν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας, ο Προϋπολιγισμός θα βγεί και η κυβερνητική πολιτική θα υλοποιηθεί.

Καμία δημοσίευση για προβολή