Η Λαγκαρντ …σώζει τη χρήση μετρητών – Υποχρεώνει την κυβέρνηση να πάρει πίσω τον περιορισμό του ορίου από 500 σε 300 ευρώ

Η κυβέρνηση αποσύρει από το φορολογικό τη διάταξη για τη μείωση του ορίου χρήσης μετρητών από 500 σε 300 ευρώ, μετά τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που απορρίπτει  τη λογική του συνεχούς περιορισμού χρήσης των χαρτονομισμάτων. Η νέα επικεφαλής της καλεί την κυβέρνηση να αυξήσει τα όρια αντί να τα μειώσει τη χρήση μετρητών, καλώντας την Αθήνα να τα… απενοχοποιήσει.

Με Γνωμοδότησή, την οποία υπογράφει η  Κριστίν Λαγκάρντ, η ΕΚΤ αφού καυτηριάζει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που επέβαλε μειώσεις μετρητών, ασκεί κριτική και στη νέα κυβέρνηση γιατί επιδιώκει δια νόμου τον περιορισμό των συναλλαγών με μετρητά.

Η ΕΚΤ θεωρεί ότι:

  • Οποιοσδήποτε περιορισμός χρήσης των μετρητών “πρέπει να συμμορφώνεται με το καθεστώς νόμιμου χρήματος που είναι τα τραπεζογραμμάτια ευρώ όπως προβλέπεται στα άρθρα 128 παράγραφος 1 και 282 παράγραφος 3 της Συνθήκης”.
  • Τέτοιου είδους περιορισμοί θα πρέπει αποδεδειγμένα να επιτυγχάνουν τον σκοπό της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και, έως τώρα, δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις γι’ αυτό.
  • Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η δυνατότητα πληρωμής σε μετρητά παραμένει ιδιαίτερα σημαντική για ορισμένες κοινωνικές ομάδες οι οποίες προτιμούν να χρησιμοποιούν μετρητά αντί για άλλα μέσα πληρωμών.
  • Τα μετρητά είναι νόμιμο χρήμα και αποτελούν μέσο πληρωμής που επιτρέπει στους πολίτες να ρυθμίζουν άμεσα τις συναλλαγές τους χωρίς να υποχρεούνται από τις τράπεζες να πληρώνουν τέλος χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών.
  • Οι πληρωμές σε μετρητά δεν απαιτούν λειτουργική τεχνική υποδομή και σχετικές επενδύσεις και είναι πάντα διαθέσιμες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περίπτωση διακοπής των ηλεκτρονικών πληρωμών.
  • Οι πληρωμές σε μετρητά διευκολύνουν την ένταξη ολόκληρου του πληθυσμού στην οικονομία, επιτρέποντάς του να διευθετήσει κάθε είδους χρηματοπιστωτική συναλλαγή με αυτόν τον τρόπο.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή