Η Λαγκάρντ στηρίζει τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Η ΕΚΤ αγόρασε σε ένα χρόνο ομόλογα αξίας 29 δισ.

Η Λαγκάρντ στηρίζει τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνεχίζει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα με υψηλούς ρυθμούς, υπερκαλύπτοντας μάλιστα τις εκδόσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ. Οι συνολικές της αγορές πλέον από την έναρξη του PEPP τον Μάρτιο του 2020 έως το τέλος του Ιουλίου 2021, ανέρχονται σε 29,397 δισ. ευρώ.  Σημειώνεται ότι τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν αλλεπάλληλα ρεκόρ και θεωρούνται τα κορυφαία σε αποδόσεις στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από την έναρξη του έκτακτου προγράμματος PEPP τον Μάρτιο του 2020, έως σήμερα, η ΕΚΤ κατέχει το περίπου 45% των ελληνικών ομολόγων που είναι σε κυκλοφορία ύψους 64,29 δισ. ευρώ. H  ΕΚΤ έχει καλύψει κατά 1,4 φορές την εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας.

Έως το τέλος Ιουλίου, η ΕΚΤ αγόρασε ομολόγα αξίας 1,272 τρισ. ευρώ με τις καθαρές αγορές τον περασμένο μήνα να φθάνουν στα 85,5 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η ΕΚΤ όχι μόνο δεν χαλαρώνει, αλλά αντιθέτως ενισχύει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP).

Στις 9 Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τις αγορές να αναμένουν κάποια ένδειξη αναφορικά με το tappering.

Πάντως, κεντρικοί τραπεζίτες της ζώνης της ευρώ διαμηνύουν σε κάθε τόνο ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2022, όπως έχει αρχικά αποφασιστεί.

Κριστίν Λαγκάρντ: Η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει δυναμικά

«Η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει δυναμικά, όμως οι προοπτικές εξαρτώνται από την πανδημία και το ρυθμό των εμβολιασμών…  Η πανδημία συνεχίζει να ρίχνει τη σκιά της και ειδικά η μετάλλαξη Δέλτα συνιστά μια αυξανόμενη πηγή ανησυχίας. Η Δέλτα θα μπορούσε να ανακόψει την ανάκαμψη στις υπηρεσίες, κυρίως στον τουρισμό και τη φιλοξενία».

Με την τοποθέτηση αυτή η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τις δηλώσεις της μετά το πέρας της τελευταίας συνεδρίασης του συμβουλίου της ΕΚΤ, αιτιολόγησε την μετριοπαθή στάση που κράτησε το συμβούλιο απέναντι στα σημάδια ενίσχυσης του πληθωρισμού.

Κοινώς, ναι μεν η οικονομία της περιοχής ανακάμπτει και ανακάμπτει με ικανοποιητικούς ρυθμούς ωθώντας ανοδικά και τις τιμές, όμως η πανδημία και η Δέλτα μπορούν να αλλάξουν το τοπίο, επομένως η Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τις οικονομίες και τις αγορές, έως ότου είναι βέβαιο πως τα πράγματα δεν θα ανατραπούν. Μέχρι πότε, δεν υπάρχει σαφής απάντηση, γεγονός μάλλον καθησυχαστικό για τις αγορές ειδικά όσον αφορά την έναρξη του tapering που, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα!

Το ανακοινωθέν της ΕΚΤ κάνει λόγο για αυξημένο ρυθμό αγοράς ομολόγων για το τρέχον τρίμηνο, σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους, διευκρινίζοντας πως το PEPP θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Μαρτίου 2022 και σε κάθε περίπτωση, «έως ότου το συμβούλιο κρίνει πως η κρίση της πανδημίας έχει τελειώσει»!

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή