Η Λαγκάρντ «ξαναχτυπά»: Έρχεται και νέα αύξηση των επιτοκίων, το «ερώτημα» αφορά μόνο στο ύψος τους

Αποφασισμένη να συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων εμφανίστηκε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της προσπάθειας τιθάσευσης του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν δεσμεύτηκε ούτε για το ύψος της επόμενης αύξησης των επιτοκίων, ούτε και το τελικό μέγεθος στο οποίο θα διαμορφωθούν, λέγοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας. Την ίδια στιγμή και οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι, όσον αφορά στο μέγεθος της επικείμενης αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, εκτιμώντας, πάντως, ότι θα κυμανθεί μεταξύ 0,5% και 0,75%.

Χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών

Όπως η επικεφαλής της ΕΚΤ, «το πόσο πιο πέρα πρέπει να πάμε τα επιτόκια και το πόσο γρήγορα πρέπει να φτάσουμε εκεί, θα εξαρτηθεί από τις αναθεωρημένες προβλέψεις που θα έχουμε σε λίγες ημέρες για την πορεία της οικονομίας, αλλά και από το πώς θα αντιδράσουν οι μισθοί και από τις πληθωριστικές προσδοκίες γενικότερα», τονίζοντας ότι τα επιτόκια εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή της η ευρωτράπεζα στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι το χάσμα του πραγματικού πληθωρισμού που βιώνουν επί του παρόντος οι κοινωνικές ομάδες με το χαμηλότερο και το υψηλότερο εισόδημα βρίσκεται στο μακράν υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι με τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων και την αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις, ο υψηλός πληθωρισμός περιορίζει τις δαπάνες και την παραγωγή.

Πτωτική πίεση στις τιμές

Εξήγησε, δε, ότι τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν τις πιέσεις στη ζήτηση καθιστώντας ακριβότερο τον δανεισμό και επηρεάζοντας τα πόσα που ξοδεύουν, αποταμιεύουν, δανείζονται και επενδύουν τα άτομα και οι επιχειρήσεις. Κάτι που με τη σειρά του θα ασκήσει πτωτική πίεση στις τιμές, με την πρόεδρο της ΕΚΤ να επισημαίνει πάντως ότι οι προσαρμογές θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να γίνουν αισθητές στην οικονομία.

Η Γαλλίδα πολιτικός σημείωσε ότι τα υψηλότερα επιτόκια έχουν άμεση επίδραση στις μελλοντικές προσδοκίες ατόμων και επιχειρήσεων για τον πληθωρισμό, παρέχοντας προστασία από δευτερογενείς επιπτώσεις, υπογραμμίζοντας ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαγκίστρωση των προσδοκίων για τον πληθωρισμό, οι οποίες στη συνέχεια εδραιώνονται στις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και τον καθορισμό των τιμών, κάτι που θα οδηγούσε σε ανοδικό σπιράλ μισθών-τιμών, το οποίο θα παρεμπόδιζε την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας στο σύνολό της.

Όσον αφορά στις πολιτικής στήριξης της κοινωνίας, τόνισε ότι η δημοσιονομική στήριξη θα πρέπει να είναι «στοχευμένη, έτσι ώστε το μέγεθος του δημοσιονομικού αντίκτυπου να είναι περιορισμένο και να ωφελεί όσους το χρειάζονται περισσότερο. Προσαρμοσμένη, ώστε να μην αποδυναμώνει τα κίνητρα για τη μείωση της ζήτησης ενέργειας. Και προσωρινή, ώστε να μην διατηρείται περισσότερο από όσο είναι απολύτως απαραίτητο», προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν δημοσιονομικές πολιτικές που να δείχνουν τη δέσμευσή τους να μειώσουν σταδιακά το δημόσιο χρέος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή