“Η λάθος πρόβλεψη για την ένταση του φαινομένου” οδήγησε στην τραγωδία στην Εύβοια, λέει ο Χαρδαλιάς – Ερωτήματα για το 112

Συγκλονίζει το Πανελλήνιο η ανείπωτη τραγωδία λόγω των πλημμυρών που έπνιξαν την Εύβοια. Επτά νεκροί, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος οκτώ μηνών, ένας αγνοούμενος και μια ολόκληρη περιοχή βυθισμένη στη λάσπη και αντιμέτωπη με την επόμενη δύσκολη ημέρα είναι ο τραγικός απολογισμός των έντονων καιρικών φαινομένων που «χτύπησαν» την περιοχή.

Η ανυπολόγιστη καταστροφή και ο τραγικός απολογισμός σε θανάτους έχει προκαλέσει σφοδρή πολιτική σύγκρουση, καθώς γεννήθηκαν ερωτήματα για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να αποτρέψει την κατάσταση, ιδιαίτερα εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει πως αναμένεται σφοδρή κακοκαιρία με την Εύβοια στο επίκεντρο.

Την ίδια στιγμή, ασκείται έντονη κριτική για την υπηρεσία 112, η οποία δεν λειτούργησε για να προειδοποιήσει τους κατοίκους. Υπεραμυνόμενος των χειρισμών της κυβέρνησης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υποστήριξε πως δεν υπήρξε σωστή πρόβλεψη για τα καιρικά φαινόμενα, ενώ για το 112 υπογράμμισε ότι η χρησιμοποίησή του γίνεται εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια.

Τι ισχυρίζεται ο Νίκος Χαρδαλιάς

«Δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη, αλλιώς θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η Πολιτεία αντέδρασε αμέσως κινητοποιώντας όλο τον μηχανισμό από χτες, ενώ αναφέρθηκε και στο 112, για το οποίο υπογράμμισε ότι η χρησιμοποίησή του γίνεται εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια.

«Θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο», είπε ο υφυπουργός και συμπλήρωσε: «Μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές. Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα 1 και 2 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι’ αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα».

Όπως έγινε γνωστό, ενενήντα επτά διασώσεις με επίγεια μέσα και ελικόπτερα πραγματοποιήθηκαν από την Πυροσβεστική και τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό στις φονικές πλημμύρες της Εύβοιας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 658 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Από τις 97 παροχές βοηθείας που έχουν πραγματοποιηθεί, για απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημεία από οχήματα και οικίες, το Π.Σ. έχει πραγματοποιήσει 82, εκ των οποίων: 54 απομακρύνσεις με επίγεια μέσα και 28 ακόμη με 1 ελικόπτερο SAR.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) έχει πραγματοποιήσει 15 απομακρύνσεις ατόμων με 2 ελικόπτερα SAR. Για τον εναέριο συντονισμό των δυνάμεων επιχειρούν δύο ελικόπτερα, του ΠΣ και της ΕΛΑΣ.

Η Πυροσβεστική παρακαλεί για μια ακόμα φορά τους πολίτες, στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Καμία δημοσίευση για προβολή