Η «μάχη των αιθέρων»: Πώς τα γαλλικά Rafale «κέρδισαν κατά κράτος» τα ρωσικά Su-35 και το νέο συμβόλαιο με την Αίγυπτο

Καταψηφίζει τη συμφωνία για τα Rafale ο ΣΥΡΙΖΑ

Συμβόλαιο με την Γαλλία και την εταιρεία Dassault για την προμήθεια άλλων 30 μαχητικών αεροσκαφών γενιάς 4++ Rafale υπέγραψε πριν από μερικές ημέρες η Αίγυπτος, χαρίζοντας στη Γαλλία ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα (περίπου 4 δισ. ευρώ) και αυξάνοντας στα 54 τον αριθμό των γαλλικών μαχητικών που το Κάιρο διαθέτει.

Η ρωσική «σφήνα»

Το ενδιαφέρον είναι ότι στον άτυπο διαγωνισμό για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αιγύπτου απουσίαζαν οι ΗΠΑ, οι οποίες κρατούν αποστάσεις από το Κάιρο, όσον αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα, με αποτέλεσμα η Ρωσία να επιχειρήσει να «μπει σφήνα» με το επίσης γενιάς 4++ μαχητικό της, το Sukhoi Su-35, που αποτελεί και το δυνατό εξαγωγικό «χαρτί» της τα τελευταία χρόνια.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος διαθέτει και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, καθώς στο πλαίσιο της ανανέωσης της αεροπορίας της έχει προμηθευτεί μαχητικά MiG-29 και Su-35 και ελικόπτερα Ka-52, οπότε δεν έμοιαζε να υπάρχει ζήτημα με την πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας ή με τις σχέσεις των δύο χώρών. Ωστόσο, τα Rafale κέρδισαν την προτίμηση του Καΐρου έναντι των Su-35.

Γιατί προτιμήθηκαν τα Rafale

Σύμφωνα με τους Eurasian Times ο λόγος που βάρυνε πολύ είναι ότι οι Αιγύπτιοι φαίνεται να εκτιμούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα γαλλικά Rafale από τα ρωσικά Su-35, καθώς έχοντας και τα δύο αεροσκάφη στο οπλοστάσιο τους είναι σε θέση να κρίνουν πιο αποτελεσματικά τις επιδόσεις τους και ποιο από τα δύο καλύπτει περισσότερο τις επιχειρησιακές τους ανάγκες. Σημειώνεται ότι το Κάιρο έχει πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στα σύνορα με τη Λιβύη με τα Rafale που διαθέτει και τα αποτελέσματα ήταν άκρως ικανοποιητικά.

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι στην τελική απόφαση υπάρχει και… δάκτυλος ΗΠΑ, οι οποίες είχαν προειδοποιήσει πολλές φορές και συχνά σε έντονο ύφος το Κάιρο, αναφορικά με την προμήθεια ρωσικών οπλικών συστημάτων, στο πλαίσιο του περίφημου νόμου CAATSA, ο οποίος θα επέφερε κυρώσεις στην αιγυπτιακή πλευρά. Έτσι, δεν είναι καθόλου απίθανο η Αίγυπτος να έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη και το ενδεχόμενο αυτό.

Καμία δημοσίευση για προβολή