Η «μάχη» του προϋπολογισμού: Η μεγάλη ύφεση λόγω κοροναϊού και οι ανάγκες του ΕΣΥ και της οικονομίας βάζουν «σε πρέσα» τα δημόσια οικονομικά

Έχει ακόμα δρόμο η οικονομία της Ελλάδας ως την επιστροφή στην κανονικότητα

Σβήνουν και γράφουν -κυριολεκτικά- στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες -αν όχι ώρες- ο Προϋπολογισμός του 2021 θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και η οικονομία βουλιάζει στην κινούμενη άμμο της πανδημίας του κοροναϊού και του νέου lockdown, αφήνοντας μικρά περιθώρια για ασφαλείς προβλέψεις.

Το χειρότερο σενάριο

Δεδομένης της δήλωσης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, ότι ο Προϋπολογισμός κινείται σε «τεντωμένο σχοινί», είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κάποιος πώς μπορεί η κυβέρνηση να μην αποτυπώσει στο κείμενο το χειρότερο σενάριο, ήτοι, βαθειά ύφεση, μεγάλο έλλειμμα και αυξανόμενο δημόσιο χρέος.

Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι στον Προϋπολογισμό αναμένεται να προβλεφθεί ύφεση ύψους 10,5% του ΑΕΠ για φέτος, ρίχνοντάς το μόλις στα 168 δισ. ευρώ, και ανάκαμψη της τάξης του 5% για το 2021, με τις επιφυλάξεις, πάντα, της πορείας του τουρισμού, αλλά και του «fallout» από την πανδημία του κοροναϊού.

Όσον αφορά στο πρωτογενές έλλειμμα, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί οριακά κάτω από το 7% του ΑΕΠ για το 2020 και κοντά στο 4,5% για το 2021 έναντι 1% που ήταν το βασικό σενάριο του προσχεδίου. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν υπολογίζει ότι το έλλειμμα θα κυμανθεί φέτος γύρω στο 4,4% του ΑΕΠ, αν και εκτιμάται ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες περί ελλειμμάτων θα παραμείνουν πιο χαλαροί λόγω της πανδημίας.

Δείτε ακόμη: Βαραίνει το κλίμα για τον Ερντογάν – Για πρώτη φορά σε πραγματικό κλοιό πιέσεων από ΗΠΑ και Ευρώπη. Το κρίσιμο διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και η παρέμβαση Μέρκελ

Αλλά και το μέγεθος του χρέους φαίνεται ότι θα εκτιναχθεί κοντά στο 207% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις προβλέψεις των Βρυξελλών (το οικονομικό επιτελείο το προσδιορίζει στο 201% του ΑΕΠ), οι οποίες εκτιμούν ότι η ανεργία θα δείξει και πάλι τα δόντια της και θα διαμορφωθεί στο 18%. Το χειρότερο είναι ότι η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξη το 2021 θα είναι πιο ισχνή και θα φθάσει το 4,2% του ΑΕΠ.

Όλες οι ελπίδες στο εμβόλιο

Ο Προϋπολογισμός αναμένεται να αποτυπώσει και μεγάλη υστέρηση στα φετινά έσοδα και αναπλήρωση μέρους των απωλειών το 2021, ενώ, όπως και σε άλλες χώρες, η αντιστροφή του κλίματος φαίνεται ότι εξαρτάται και στην Ελλάδα από το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, κάτι που, όμως, θα συμβεί όταν ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού.

Κατά τα λοιπά, το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού αναμένεται να περιλαμβάνει την επέκταση μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων και για το επόμενο έτος, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι αποζημιώσεις αναστολής εργασίας, η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και αξιοποίηση των εργαλείων της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Επίσης, εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα των μισθωτών και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει πολλές προσδοκίες για τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για «ανάσα» στην οικονομία, και παρακολουθεί με ένταση το «σκληρό πόκερ» που παίζεται μεταξύ Κομισιόν και χωρών της ζώνης Βίσεγκαντ.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Η βόρεια Ελλάδα εκπέμπει SOS – Προς επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη – Διακομιδές σε άλλες πόλεις από την Λάρισα – Στο 25% η θετικότητα στην Δράμα

Αμερικανικό F-22 vs. Κινεζικού J-20: Δύο παρόμοια stealth μαχητικά, δύο διαφορετικές φιλοσοφίες, και ένα χάσμα που κλείνει (Photos)

Καμία δημοσίευση για προβολή