Η Μέρκελ στην Αθήνα: Το «αντίο» της καγκελαρίου που «ζήτησε τόσα πολλά από τους έλληνες». Οι συμβολισμοί και η επόμενη μέρα στις ελληνογερμανικές σχέσεις

Το «αντίο» της καγκελαρίου που «ζήτησε τόσα πολλά από τους έλληνες»

Μία ημέρα μετά την επίσημη λήξη της θητείας της και λίγο πριν οι Χριστιανοδημοκράτες παραδώσουν την σκυτάλη της γερμανικής καγκελαρίας στον Σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς, η Ανγκελα Μέρκελ επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Αθήνα.

Η Μέρκελ έρχεται στην Ελλάδα για τελευταία φορά ως – υπηρεσιακή έστω – καγκελάριος και, ακόμη και τώρα, δεν είναι μια εύκολη επίσκεψη. «Προσβλέπει στις συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία», είπε χθες ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας:

«Πεποίθησή μας είναι -και με βάση αυτή ενεργούσε πάντα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση- ότι οι σχέσεις γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικές και προς το συμφέρον όχι μόνο αυτών των δύο χωρών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης», τόνισε ο Ζάιμπερτ.

“Χαιρετίζουμε τον διάλογο με την Τουρκία”

«Γι αυτό”, πρόσθεσε, “χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν επανεκκινήσει τις συνομιλίες, ότι διεξάγουν διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, προκειμένου να βρουν λύσεις στα δύσκολα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ τους. Διότι είναι σαφές ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού». Ο ίδιος σημείωσε ότι «αυτό η καγκελάριος το κατέστησε σαφές και κατά τις συνομιλίες της πρόσφατα στην Τουρκία».

Το γεγονός και μόνον ότι ο εκπρόσωπος της Μέρκελ επέλεξε να εστιάσει ειδικά στα ελληνοτουρκικά την παραμονή της επίσκεψής της στην Αθήνα, είναι από μόνο του ενδεικτικό των δύσκολων πτυχών αυτού του ταξιδιού.

Η σταθερή σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν

Η Ανγκελα Μέρκελ, καλώς ή κακώς, στην διάρκεια της θητείας της ταυτίστηκε με μια από τις πιο σκληρές εποχές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, τα Μνημόνια – για τα οποία ακόμη και η ίδια ένοιωσε την ανάγκη να κάνει αυτοκριτική αποχωρώντας από την καγκελαρία. Και ταυτίστηκε επίσης και με ένα από τα πιο ισχυρά – εάν όχι το πιο ισχυρό – και σταθερά ευρωπαϊκά στηρίγματα της Τουρκίας, ακόμη και στις πιο ακραίες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Το μεταναστευτικό αποτέλεσε την μεγάλη «αχίλλειο πτέρνα» της θητείας της, κι αυτήν ακριβώς την αδυναμίας εργαλειοποίησε και αξιοποίησε ο Ερντογάν για να διασφαλίσει την ανοχή και την στήριξη της Μέρκελ. Ακόμη κι όταν αξίωσε – και πέτυχε – να αποκλειστεί η Ελλάδα από τις προηγούμενες διασκέψεις για την Λιβύη.

Με αυτά τα δεδομένα, στην κυβέρνηση περιμένουν από… πολλά έως τίποτα από το ταξίδι Μέρκελ στην Αθήνα. Τα «πολλά» αφορούν κυρίως τους συμβολισμούς – είναι σημαντικό η μακροβιότερη γερμανίδα καγκελάριος να κλείνει την πολιτική της καριέρα κάνοντας στάση και στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον μετά το έμμεσο – και όψιμο – mea culpa που κατέθεσε στο τέλος της θητείας της, λέγοντας ότι η πιο δύσκολη στιγμή της όταν ζήτησε «τόσο πολλά από τους Ελληνες». Θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μια έμπρακτη «συγγνώμη», όπως κι ένα σήμα για αλλαγή πλεύσης προς την Ευρώπη.

Οι νέες συμμαχίες

To «τίποτα» έχει να κάνει με το γεγονός ότι η επίσκεψη Μέρκελ και η συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έρχεται ξανά σε μια συγκυρία πολλαπλών κρίσεων – ενεργειακή, πανδημική και γεωπολιτική. Μια απερχόμενη καγκελάριος, της οποίας μάλιστα το κόμμα υπέστη ιστορική ήττα στις εκλογές, ελάχιστη παρέμβαση μπορεί να έχει σ’ αυτό το σκηνικό, ακόμη κι εάν είναι η Ανγκελα Μέρκελ.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δείξει καθαρά ότι στην κρίσιμη αυτή καμπή επέλεξε να ταυτιστεί στην Ευρώπη με τον «άξονα Μακρόν». Και επέλεξε αυτή την συμμαχία ακριβώς γιατί κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την Ελλάδα σε κρίσιμα ζητήματα – από την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και την ιδέα για μόνιμο μηχανισμό του Ταμείου Ανάκαμψης, έως την πράσινη ατζέντα, την Τουρκία και το Μεταναστευτικό.

Η επόμενη μέρα στις ελληνογερμανικές σχέσεις

Το κατά πόσο αυτός ο ελληνογαλλικός άξονας μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός και αντίβαρο ταυτόχρονα για μια νέα εποχή και τις ελληνογερμανικές σχέσεις εξαρτάται πλέον από την ατζέντα και την πολιτική του επόμενου καγκελαρίου – ήτοι, πλην δραματικού απροόπτου, του Ολαφ Σολτς.

Eδώ, οι πρώτες εκτιμήσεις από το Βερολίνο δείχνουν ότι η Αθήνα ίσως πρέπει να κρατά “μικρό καλάθι”:

“Στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό”, έγραψε στην Deutsche Welle ο πολιτικός αναλυτής Ρόναλντ Μαϊνάρντους, “τα ελληνοτουρκικά αναμένεται να βρίσκονται για μια ακόμα φορά ψηλά στην ατζέντα.Αναγκαστικά το βλέμμα του κυρίου Μητσοτάκη στρέφεται ήδη στη μετά-Μέρκελ εποχή και την νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο. Εάν και κατά πόσο η εικόνα της Γερμανίας θα αλλάξει προς τα καλύτερα για τον μεσαίο ΄Έλληνα και Ελληνίδα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις θέσεις της νέας κυβέρνησης στα ζητήματα με την Τουρκία. Συνιστώ να μη περιμένετε ριζικές αλλαγές. Στις βασικές γραμμές η προσέγγιση της πολιτικού, που έδινε τον τόνο στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας επί 16 χρόνια, θα παραμείνει η ίδια”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή