Η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί την οικονομία. Σήμα κινδύνου από τη Morgan Stanley. Σωσίβιο οι εμβολιασμός. Στο επίκεντρο της δημόσιας κριτικής οι αρνητές και οι σκεπτικιστές

Η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί την οικονομία

Η μετάλλαξη Δέλτα του κοροναϊού απειλεί ευθέως τις προοπτικές ανάκαμψης  της ελληνικής οικονομίας και φέρνει στο προσκήνιο τις πιθανότητες λήψης νέων περιοριστικών μέτρων και ενδεχομένως την παράταση της εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων στήριξης.

Η μετάλλαξη Δέλτα έρχεται  σε μια περίοδο όπου αρκετοί είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού, ώστε να γίνει εμφανής η ανάπτυξη της οικονομίας ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

To “φρένο” στον τουρισμό

Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει καθώς οι περιορισμοί στις μετακινήσεις κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη (πχ Μεγάλη Βρετανία) προς το Νότο είχαν ως αποτέλεσμα τα έσοδα του τουρισμού να είναι για μία ακόμη φορά περιορισμένα.

Είναι πλέον σαφές ότι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί, όπως η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, έχουν πρόβλημα με τη μετάλλαξη Δέλτα, που εφόσον δεν εντοπισθεί έγκαιρα εξαπλώνεται ταχύτατα, και ο μόνος τρόπος να μπει ανάχωμα σε μια τέτοια εξέλιξη είναι να επιταχυνθεί το πρόγραμμα εμβολιασμών του πληθυσμού.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Γι’ αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε χθες τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να επιταχυνθεί το πρόγραμμα εμβολιασμών ακόμη και με τη δημιουργία κινητών μονάδων σε τουριστικές περιοχές.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης  «σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τη δική σας συνδρομή θα οργανώσουμε και κινητές μονάδες εμβολιασμού σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, ώστε να μην πάει καμιά μέρα χαμένη».

Η προειδοποίηση της Morgan Stanley

Ήδη πάντως μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να περιοριστεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, κυρίως λόγω της εξάρτησης της από τον τουρισμό. Η Morgan Stanley δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η μετάλλαξη να οδηγήσει σε απώλειες από 0,9 έως 2,3 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ αφού θα μειωθούν σημαντικά οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις τουριστών από 30 έως και 70%.

Εάν επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο θεωρείται δεδομένο ότι απομακρύνονται οι πιθανότητες να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα από τον τουρισμό στο 40-50% των εσόδων του 2019, όταν πέρυσι έφθασαν μόλις το 25% με συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας.

To δυσμενές σενάριο με τη μετάλλαξη Δέλτα

Ο ασθενέστερος ρυθμός ανάπτυξης το 2021 είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για την πορεία της οικονομίας και τα επόμενα χρόνια.

Έτσι δεν αποκλείεται οι οργανισμοί που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία να υιοθετήσουν  το δυσμενέστερο σενάριο για την πορεία της , το οποίο  περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και προβλέπει ανάπτυξη 2,6% το 2021, 5,2% το 2022, 3,1% το 2023, 3,4% το 2024 και 2,3% το 2025.

Μια τέτοια εξέλιξη απεύχεται το οικονομικό επιτελείο αφού όχι μόνο τίθεται εν αμφιβόλω η λήξη της ενισχυμένης εποπτείας το 2022 και η  απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τα ελληνικά ομόλογα το 2023, αλλά ταυτόχρονα η διακοπή του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσα στο επόμενο έτος, θα είχε ως αποτέλεσμα οι ελληνικοί τίτλοι να είναι εκτεθειμένοι στις διαθέσεις των αγορών.

Αν όμως οι αγορές λάβουν υπόψη τους το δυσμενέστερο σενάριο για την πορεία της οικονομίας τότε είναι πιθανό να δούμε αύξηση των επιτοκίων για δανεισμό του δημοσίου και εκ νέου αύξηση του χρέους. Δηλαδή ένας νέος φαύλος κύκλος.

Γι’ αυτό το λόγο η άρνηση στον εμβολιασμό – κυρίως υπό το πρίσμα της επιθετικότητας της μετάλλαξης Δέλτα – δεν είναι μία απλή υπόθεση… Και κυρίως δεν αφορά μόνο τους αρνητές.

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή