Η μετάλλαξη Δέλτα ρίχνει σκιά αβεβαιότητας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας: To σενάριο εκρηκτικής ανάπτυξης από την Commerzbank – Το σήμα κινδύνου από την Moody’s Analytics

ελλάδα ανάπτυξη

Η αβεβαιότητα που επικρατεί στη διεθνή οικονομία, από τη μετάλλαξη Δέλτα και της ταχείας εξάπλωσης του κορονοϊού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες,  αποτυπώνεται και στις προβλέψεις των διεθνών αναλυτών πυροδοτώντας ανησυχίες και για την ελληνική ανάκαμψη.

Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας  υπονομεύεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, από την σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και την επαναφορά των ταξιδιωτικών και κοινωνικών περιορισμών.

Η σταδιακή κατάργηση των περιοριστικών μέτρων, από τον περασμένο Μάιο, είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και οι δαπάνες για το λιανεμπόριο με αποτέλεσμα οι προβλέψεις για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη να είναι ιδιαίτερα θετικές.

«Δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα γενικού lockdown»

Όλοι όμως λογάριαζαν χωρίς τη μετάλλαξη Δέλτα και την ταχεία εξάπλωσή της. Υπάρχει κίνδυνος νέου lockdown στην ελληνική οικονομία; Όχι απαντούν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και συνιστούν στους πολίτες να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατό.

«Δεν είναι στο τραπέζι το γενικό lockdown» ήταν χθες τα λόγια του αναπληρωτή υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Όμως τα κρούσματα «παίρνουν την ανηφόρα» και η κυβέρνηση αναγκάζεται να πάει σε επώδυνες αποφάσεις, όπως το τοπικό lockdown στη Μύκονο που κοστίζει αρκετές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ.

Η αβεβαιότητα που προαναφέραμε αποτυπώνεται και στις προβλέψεις δύο διεθνών οργανισμών που είδαν το φώς της δημοσιότητας.

Αναπτυξιακή έκρηξη στην Ελλάδα βλέπει η Commerzbank

Η γερμανική τράπεζα  Commerzbank, από την μία πλευρά, σε μια «έκρηξη» αισιοδοξίας εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 12,4% και με 6,8% το 2022, μετά τη συρρίκνωση κατά 8,2% το 2020 λόγω της πανδημίας. Η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι η Ελλάδα   θα αναδειχθεί «πρωταθλήτρια» στους ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεπερνώντας τα «βαθιά τραύματα» της πανδημίας.

Tρία διαφορετικά σενάρια από την Moody’s Analytics

Η Moody’s Analytics – η οποία ανήκει στον όμιλο του οίκου αξιολόγησης Moody’s, από την πλευρά της θεωρεί ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να εκτροχιάσει την ελληνική οικονομία και δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια για την υλοποίηση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Έτσι στις εκτιμήσεις της υπάρχουν τρία σενάρια και αν επιβεβαιωθεί το δυσμενές θα υπάρξει οριακή ύφεση το 2022 και επιστροφή στην κανονικότητα το 2024. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Moody’s Analytics  η ελληνική οικονομία θα επιστέψει στα προ πανδημίας επίπεδα έως τα μέσα του 2022, ενώ η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί στο 4,8% και στο 3,7% το επόμενο έτος. Ο τουρισμός σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα σημειώσει «εκρηκτική»  άνοδο  το 2023.

Η μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3%, σε ετήσια βάση, το πρώτο τρίμηνο του 2021 και η μικρότερη από την αναμενόμενη μείωση το 2020 με υποχώρηση 8,2%, στέλνουν κατά το διεθνή οργανισμό αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της οικονομίας.

Ο τουρισμός και οι καταναλωτικές δαπάνες

Έτσι στο βασικό της σενάριο  η ελληνική οικονομία θα φτάσει στα επίπεδα προ πανδημίας έως τα μέσα του 2022. Τα πράγματα θα επανέλθουν στην κανονικότητα καθώς με τον εμβολιασμό του πληθυσμού  επιτυγχάνεται η ανοσία της. Ο τουρισμός θα κινηθεί σε πολύ καλά επίπεδα το 2022 και θα απογειωθεί το 2023. Οι καταναλωτές θα επιστρέψουν στα κανονικά πρότυπα δαπανών και θα υπάρξει συσσωρευμένη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες που είτε δεν ήταν διαθέσιμα είτε ήταν περιττά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως εκτιμά η Moody’s Analytics, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αυξηθεί έτσι στο 4,8% το 2021 και στο 3,7% το 2022.

Το θετικό σενάριο προβλέπει  η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει στα προ-πανδημίας επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2021. Ο τουρισμός σε αυτό το σενάριο υφίσταται ένα πιο ήπιο χτύπημα χάρη στην καλύτερη από την αναμενόμενη επιτυχία των μέτρων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και τα χαμηλά ποσοστά νοσηλείας διασφαλίζουν την απουσία πρόσθετων lockdowns. Η οικονομική δραστηριότητα επιστρέφει στην πλήρη κανονικότητα στις αρχές του 2022. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται κατά 5,5% το 2021 και 6,9% το 2022.

Το δυσμενές σενάριο

Στο δυσμενές σενάριο λαμβάνεται ως παράμετρος ότι  ο ιός προκαλεί επιπρόσθετα βαριά περιφερειακά lockdowns ή ακόμη και ένα πλήρες εθνικό lockdown. Η τουριστική περίοδος πλήττεται το 2021 και δεν ανακάμπτει πλήρως το 2022. Αυτά εμποδίζουν έτσι την Ελλάδα να επιστρέψει στο προ-πανδημίας επίπεδο παραγωγής πριν από το 2024. Το ΑΕΠ αυξάνεται μόνο 3,4% το 2021, και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής αναταραχής που προκαλείται από την πανδημία έχουν ως αποτέλεσμα οριακή ύφεση της τάξης του 0,7% το 2022.

Καμία δημοσίευση για προβολή