Η μετάλλαξη Όμικρον της Μποτσουάνα απειλεί την παγκόσμια οικονομία και την ανάπτυξη – Oι κίνδυνοι και τα εξαντλημένα δημοσιονομικά και νομισματικά «όπλα»

Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα απειλεί την παγκόσμια οικονομία και την ανάπτυξη

Από το “Δόξα τω Θεώ” στο “βόηθα Παναγιά”. Οι ευνοϊκές προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας κινδυνεύουν, όπως εκτιμούν έγκυροι οικονομολόγοι,  με την εμφάνιση  της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα και ήδη εμφανίζεται και σε άλλες χώρες, όπως η Νότια Αφρική, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κόνγκ, το Ισραήλ και από αργά χθες το απόγευμα και στο Βέλγιο.

  • Η δυσμενής αυτή εξέλιξη δικαιώνει τους επιστήμονες  που από το περασμένο καλοκαίρι δήλωναν ότι οι μη εμβολιασμένοι  αποτελούν εν δυνάμει εργοστάσια παραγωγής νέων στελεχών του ιού. Και πρόσθεταν ότι όταν πολλαπλασιάζεται ο ιός τότε μεταλλάσσεται και μπορεί να προκύψουν επικίνδυνα στελέχη.

Ο  αριθμός των κρουσμάτων είναι ακόμη μικρός, όμως οι επιστήμονες εκφράζουν  δύο μεγάλες ανησυχίες. Πρώτον η μετάλλαξη φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από την κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα. Και δεύτερον οι πρωτεΐνες της ακίδας της είναι δραματικά διαφορετικές από αυτές του αρχικού ιού που προκαλεί την Covid-19, και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος να υπονομευτεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά.

Η ακαριαία αντίδραση και οι κίνδυνοι

Η αντίδραση αυτή τη φορά είναι σχεδόν ακαριαία. Ενώ τις προηγούμενες φορές οι κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο εμφανίζονταν διστακτικές στη λήψη μέτρων, αυτή τη φορά με την πρώτη προειδοποίηση των επιστημόνων οι κυβερνήσεις, κυρίως της Ευρώπης ανακοίνωσαν μέτρα, που ναι μεν έχουν επιπτώσεις στην οικονομία αλλά στοχεύουν στην «απόκρουση» της νέας μετάλλαξης.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει lockdown, η Αυστρία και η Σλοβακία μάλιστα καθολικό, ενώ χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο αναμένεται να ανακοινώσουν νέα περιοριστικά μέτρα τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Μεταξύ των μέτρων αναμένεται να είναι η απαγόρευση πτήσεων από χώρες της Νοτίου Αφρικής, ο αυστηρότερος έλεγχος στα σύνορα, η προσκόμιση αρνητικών μοριακών τεστ για είσοδο σε ευρωπαϊκό έδαφος όταν ο ταξιδιώτης προέρχεται από την Νότια Αφρική  και η καραντίνα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ανάλογα μέτρα θα ισχύσουν και για την είσοδο στη χώρα μας.

Στο “κόκκινο” οι διεθνείς αγορές

Οι διεθνείς αγορές αντέδρασαν άμεσα και για μία ακόμη φορά «κοκκίνισαν» οι δείκτες σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια αλλά και στην Αθήνα όπου οι απώλειες ξεπέρασαν το 4%.

Οι μετοχές μεγάλων τραπεζών υπό το φόβο του «φρένου» στην ανάπτυξη σημείωσαν σημαντική πτώση, των αεροπορικών εταιρειών όπως και των εταιρειών κρουαζιέρας δέχθηκαν  πλήγματα, οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν να χάνουν και πάνω από 10%.

Ταυτόχρονα οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα χρειαστούν πάνω από τρείς μήνες για να τροποποιήσουν τα υπάρχοντα εμβόλια ώστε να αντιμετωπιστεί και η μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα.

Τα νομισματικά “όπλα” έχουν εξαντληθεί

Οι οικονομολόγοι σε παγκόσμιο επίπεδο θεωρούν ότι να τα πράγματα ξεφύγουν και υπάρξει νέο γενικευμένο lockdown τότε οι κεντρικές τράπεζες μετά από δύο χρόνια πανδημίας δεν θα έχουν τη δύναμη να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και ο κίνδυνος μιας νέας βαθιάς κρίσης θα είναι ορατός.

Άλλωστε η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα δημιουργούν καθημερινά προβλήματα που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα.

Καμία δημοσίευση για προβολή