Επενδυτικό κενό 100 δις έφεραν τα μνημόνια λέει ο ΣΕΒ και προτείνει μέτρα ανάκαμψης

Eπενδυτικό κενό ύψους 100 δις ευρώ  προκάλεσε η πολυετής κρίση στην Ελλάδα αναφέρει το Special Report του ΣΕΒ “Οικονομία και Επιχειρήσεις”.Τι προτείνει.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΣΕΒ, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους των μνημονίων, υπερφορολογήσαμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πρπροκαλέσαμε άλλα προβλήματα, κάνοντας τη χώρα αφιλόξενη στις επενδύσεις. Σήμερα, εν όψει της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, ο ΣΕΒ υπενθυμίζει στο κράτος το ρόλο του και κάνει προτάσεις για να βγει η χώρα από το αναπτυξιακό της αδιέξοδο.

Τι πιστεύει ο ΣΕΒ

Οι επενδύσεις δεν χρειάζονται απαραίτητα χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, σημειώνει το report, αλλά σταθερούς, αποδοτικούς και παραγωγικούς. Ειδικά για να πάρει πορεία ανάπτυξης η Ελλάδα, πρέπει να υλοποιηθούν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν στη λειτουργία της: αδειοδοτήσεις, δικαιοσύνη και μηχανισμοί ελέγχου της αγοράς. Επίσης, αν θέλει να επιβάλει υψηλή φορολογία θα πρέπει να είναι σε θέση και να τη δικαιολογήσει και να προσφέρει υψηλής ποιότητας παιδεία και περίθαλψη.

Πως θα καλύφθει το επενδυτικό κενό
–  Μείωση φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών, των μερισμάτων και ασφαλιστικών εισφορών κατά 30%, καθώς μία μείωση της τάξης του 10% συνεπάγεται ώθηση του ΑΕΠ κατά 1,3%
–  Μείωση των έμμεσων επιβαρύνσεων στο μέσο όρο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
–  Φορολογικά κίνητρα, ώστε η χώρα να γίνει φιλική προς τις επενδύσεις για να έχουν δουλειά οι νέοι και έσοδα το κράτος
–  Επιβολή ηλεκτρονικών μέσων σε κάθε τομέα συναλλαγών και τιμολογήσεων, ώστε να αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, που κοστίζουν ακριβά στο κράτος και στους φορολογούμενους πολίτες του.
Με δύο λόγια

Η φορολογική βεβαιότητα και ο έλεγχος αποτελούν το Α και το Ω για τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεων και της χώρας. Μία σχετική μείωση της επιχειρηματικής φορολογίας θα γινόταν πόλος έλξης επενδύσεων, που μεταφράζεται σε δουλειές για τους νέους και ανάπτυξη της οικονομίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή