Η μείωση των ιδιωτικών χρεών οφείλεται σε διαγραφές, αναγκαστικά μέτρα και όχι σε ομαλή αποπληρωμή

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών παρουσιάζονται μειωμένες για το 2019 σε σχέση με αυτές του 2018 τόσο προς την εφορία όσο  και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, υπολογίζονται σε 8,018 δισ. ευρώ έναντι 10,943 δισ. ευρώ.

Ποιους  φόρους πληρώνουν λιγότερο οι  Έλληνες: Tα 4δις. ευρώ αφορούν οφειλές φορολογίας εισοδήματος. Έπειτα ακολουθεί ο ΦΠΑ, και οι φόροι που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία. Εξάλλου ας μη ξεχνάμε ότι έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό οι αποποιήσεις κληρονομιάς εξαιτίας της επιπλέον φορολογίας που επιβλήθηκε κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Που οφείλεται η μέχρι τώρα μείωση: H αποκλιμάκωση των οφειλών προκύπτει κυρίως από την  λήψη αυστηρών εισπρακτικών μέτρων, τις διαγραφές  ληξιπρόθεσμων χρεών που αποδεικνύεται αδύνατο να εισπραχθούν, αλλά και στις κατασχέσεις τόσο της κινητής όσο  και της ακίνητης περιουσίας. Μέσα στο 2020  αναμένεται περαιτέρω μείωση τόσο εξαιτίας των νέων μέτρων όσο και  της δρομολόγησης  αρκετών πλειστηριασμών  μέσα στην Άνοιξη.

Που θα δούμε αύξηση εσόδων και γιατί: Mέχρι και τον Ιούλιο, θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό τα έσοδα του κράτους που σχετίζονται με την φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Ο λόγος είναι, ότι σε ορισμένες περιοχές οι νέες αντικειμενικές που θα τεθούν σε εφαρμογή από το καλοκαίρι θα  αυξήσουν μια σειρά φόρων που σχετίζονται με τις μεταβιβάσεις και τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Επομένως πολλοί θα είναι αυτοί που θα σπεύσουν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι τότε, για να αποφύγουν το πιθανό αυξημένο κόστος.

Τα προηγούμενα έτη: Το ιδιωτικό χρέος προς το ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2017 βρισκόταν στο 130% του ΑΕΠ, ενώ το 2018 μειώθηκε στο 123%. Το χαμηλότερο ποσοστό σημειώθηκε το 1995 στο ιστορικό ρεκόρ του 49% του ΑΕΠ, ενώ το υψηλότερο σε ποσοστό 148% του ΑΕΠ, το είδαμε το 2012 πράγμα αναμενόμενο μιας και ήταν  αρχές της κρίσης.

Το νέο σχέδιο θα περιλαμβάνει: Tην ενοποίηση όλων των επιμέρους εργαλείων που ρυθμίζουν τα τρέχοντα χρέη , διαγραφή οφειλών, ρευστοποίηση ακίνητης περιουσίας για την απαλλαγή του υπολοίπου χρέους από την  αποπληρωμή, καθώς και περαιτέρω προστασία των οικονομικά αδύναμων.

Περί ανάπτυξης: Σε μια προσπάθεια αποφόρτισης των Ελλήνων φορολογούμενων, σκοπός είναι η αποπληρωμή των χρεών να οφείλεται εφεξής στην ομαλή εξυπηρέτηση τους από αύξηση των εισοδημάτων και της απασχόλησης και όχι στην λήψη αναγκαστικών μέτρων. H μέχρι τώρα άνοδος του ΑΕΠ δεν έχει αποτυπωθεί στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς  πολλοί δε είναι εκείνοι που “άγγιξαν” τις αποταμιεύσεις τους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της καθημερινότητας τους αλλά και στην αποπληρωμή των χρεών τους.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή