Η μίσθωση ακινήτων αποτελεί εισόδημα πολλών Ελλήνων. Πως αλλάζουν τα δεδομένα για την νέα γενιά

O φόρος υπεραξίας και ο ΦΠΑ στα ακίνητα θα μείνουν στο συρτάρι, έως το τέλος του 2025

 

Έκπτωση φορολογικών υποχρεώσεων έχουν όσοι εισπράττουν μειωμένο ενοίκιο από την μίσθωση του ακινήτου  τους  λόγω της πανδημίας σύμφωνα με  ειδική απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου.

Η διατήρηση της ισορροπίας: Η συγκεκριμένη ελάφρυνση, έχει ως στόχο την ανακούφιση των πολιτών από τις υποχρεώσεις τους – έστω σε μικρό βαθμό. Εφόσον το διαθέσιμο εισόδημα των περισσότερων ιδιοκτητών έχει μειωθεί, θα ήταν δυσκολότερο να ανταπεξέλθουν στις πληρωμές τους αφού οι υποχρεώσεις τους θα ήταν περισσότερες και τα έσοδα τους από ενοίκια λιγότερα. Αυτό, θα δημιουργούσε πρόβλημα τόσο στην κατανάλωση όσο και στα κρατικά ταμεία καθώς θα ήταν μεγαλύτερος ο κίνδυνος νέων απλήρωτων οφειλών.

Η μίσθωση ακινήτων πηγή εισοδήματος μεγάλου ποσοστού των Ελλήνων: Στην Ελλάδα το 80% της περιουσίας των πολιτών είναι σε ακίνητα σε αντίθεση με τις χώρες της υπόλοιπης ΕΕ όπου οι πολίτες διαθέτουν περισσότερες τραπεζικές καταθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση φόρο-υποχρεώσεων αφορά ένα αρκετό μεγάλο μέρος του πληθυσμού καθώς  για πολλούς η μίσθωση ακινήτων αποτελεί όχι μόνο  συμπληρωματική αλλά και κύρια απασχόληση.

Πριν την πανδημία: Oι τιμές στο real estate την δεκαετία 2008-2018 υποχώρησαν σχεδόν 40% λόγω της αύξησης των φόρων για την επίτευξη των πλεονασμάτων το οποίο μείωσε αισθητά την ζήτηση. Το 2019, η αγορά ακινήτων είχε παρουσιάσει ενδείξεις ανάκαμψης καθώς η μείωση της φορολογίας και η σταθερή αυξητική τάση του ΑΕΠ ενίσχυσαν την ζήτηση και  οι  τις  τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν  κατά 9%.

Το τοπίο πρόκειται να αλλάξει: Τα τελευταία έτη, λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι πωλούν την ακίνητη περιουσία τους για να αυξήσουν την διαθέσιμη ρευστότητα τους και να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Κατά την διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης  ο μέσος πολίτης “άγγιζε” τις αποταμιεύσεις που είχε στην άκρη για ώρα ανάγκης. Με την πάροδο του χρόνου, η διαθέσιμη ρευστότητα άρχισε να μειώνεται για αυτό και τα τελευταία έτη η προσφορά ακινήτων είναι υψηλότερη. Η κατάσταση αυτή στον μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε συνδυασμό με τους πολλούς πλειστηριασμούς των τελευταίων ετών, θα οδηγήσει στην μείωση  της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων. Η ζήτηση για αγορά ακινήτων (εγχώρια και ξένη) αναμένουμε πως λόγω των συνεπειών του κορωναϊού θα μειωθεί. Οι ιδιοκτήτες θα αναγκαστούν σε πολλές περιπτώσεις να “ρίξουν” τις τιμές προκειμένου να αποκτήσουν άμεσα ρευστότητα γεγονός που σημαίνει ότι το ύψος των καταθέσεων τους θα είναι χαμηλότερο από το προβλεπόμενο.

Σήμα κινδύνου: Με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχουμε ορθοποδήσει οικονομικά, η παραπάνω παραδοχή κρούει καμπανάκι κινδύνου τόσο για την αναγκαιότητα αύξησης του ΑΕΠ όσο και για την  προειδοποίηση των επόμενων γενεών οι οποίες θα έρθουν αντιμέτωπες όχι μόνο  με χαμηλά επίπεδα διαθέσιμης ρευστότητας αλλά και με την μείωση της ακίνητης περιουσία τους.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή