Η Μόσχα προειδοποιεί τη Δύση: Μη θεωρείτε ότι οι περιουσίες σας στη Ρωσία δεν θα περάσουν στα χέρια μας

Την ώρα που η Δύση επαίρεται ότι έχει «παγώσει» περίπου 330 δισ. δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, η Ρωσία αντεπιτίθεται και προειδοποιεί με αντίποινα.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, κατά τη διάρκεια μιας έντονης ενημέρωσης των αρμοδίων συντακτών τόνισε ότι η Μόσχα δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα να δημεύσει περιουσιακά στοιχεία και επιχειρήσεις της Δύσης που βρίσκονται στη Ρωσία, ως αντίποινα για τις κυρώσεις σε βάρος της χώρας.

«Θα προχωρήσουμε σε αντίποινα»

Η Ζαχάροβα σημείωσε ότι η Ρωσία είναι προετοιμασμένη να «δράσει αναλόγως» αν η Δλύση αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα 300 δισ. δολάρια σε συνάλλαγμα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας που έχει «παγώσει» στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία και τη συνεχιζόμενη «ειδική επιχείρηση» στη χώρα.

Αν οι δυτικές χώρες επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο ποσό, η πράξη αυτή «θα αντιμετωπιστεί από εμάς ως μια παράνομη και ξεκάθαρα εχθρική επίθεση, δίνοντάς μας το δικαίωμα να προχωρήσουμε σε αντίποινα, προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας», υπογράμμισε η Ζαχάροβα.

Οι σκέψεις της Δύσης

Η αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ έρχεται μετά από δηλώσεις Δυτικών αξιωματούχων, μεταξύ αυτών και του Ζοζέπ Μπορέλ, που έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα «παγωμένα» αυτά ρωσικά περιουσιακά στοιχεία να δημευθούν και να χρησιμοποιηθούν για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας μετά το τέλος του πολέμου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ζαχάροβα χαρακτήρισε το «πάγωμα» των ρωσικών περιουσιακών στοιχείως ως παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε τα περιουσιακά στοιχεία δυτικών χωρών, επιχειρήσεων και πολιτών που βρίσκονται σε περιοχές της χώρας μας».

Ο «παγωμένος» νόμος

Επίσης, στον ίδιο τόνο σημείωσε ότι αν η Δύση αδυνατεί να τηρήσει τις αρχές της δημοκρατίας, μιας ανοιχτής οικονομίας, του σεβασμού της περιουσίας και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, τότε η Ρωσία «θα αναγνωρίσει αυτή την κατάσταση και θα δράσει αντιστοίχως», όπερ σημαίνει ότι θα προχωρήσει σε δημεύσεις.

Ήδη η ρωσική Βουλή έχει εγκρίνει νόμο ο οποίος επιτρέπει στην κυβέρνηση να εθνικοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων που έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, ωστόσο, ο νόμος αυτός παραμένει «παγωμένος» προς ώρας.

Για τις απελάσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ζαχάροβα αναφέρθηκε και στις απελάσεις Ελλήνων διπλωματών από την πρεσβεία στη Μόσχα, λέγοντας ότι «η κήρυξη ως “ανεπιθύμητων” οκτώ στελεχών της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μόσχα είναι αναγκαστικό απαντητικό μέτρο, λόγω των μη φιλικών ενεργειών της ελληνικής πλευράς».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι «οι αμοιβαίες απελάσεις δεν είναι δική μας επιλογή, θα ήθελα αυτό να το υπογραμμίσω, δεν τις αρχίσαμε εμείς, αλλά δεν μένουν χωρίς αντίδραση παρόμοιες ενέργειες», αναφερόμενη στην απέλαση από την Ελλάδα, τον περασμένο Απρίλιο δώδεκα Ρώσων διπλωματών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή