Η Μόσχα «στέλνει» μήνυμα στην Άγκυρα: «Βρήκαμε τα αδύνατα σημεία των τουρκικών drones». Πως μπορούν μπορούν να καταρριφθούν

Τα drones του Ερντογάν «είναι πλέον άχρηστα» λένε Ουκρανοί

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία -και λόγω ανάγκης- έχει επενδύσει πολλά στα drones, τα Μη Επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα (UAVs), τα γνωστά σε όλους drones, τα οποία έχει χρησιμοποιήσει με επιτυχία, τόσο στη Λιβύη, όσο και στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Μάλιστα, τόσο μεγάλη «διαφήμιση» έχει γίνει στο επιθετικό UAV τύπου TB2 Bayraktar, που χώρες όπως η Πολωνία και η Ουκρανία έχουν κάνει παραγγελίες για την ενίσχυση των εναερίων αμυντικών μέσων που διαθέτουν, γεγονός που έχει θορυβήσει τη Μόσχα, η οποία και έχει αντιδράσει.

Δυσαρέσκεια

Πέραν από την έκφραση δυσαρέσκειας προς την Τουρκία για την πώληση TB2 Bayraktar στην Ουκρανία, τα ρωσικά ΜΜΕ έχουν κατά καιρούς μεταδόσει ειδήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει αναπτύξει αποτελεσματικές άμυνες κατά των τουρκικών drones και, μάλιστα, σε πραγματικές συνθήκες.

Για παράδειγμα, Ρώσος αξιωματικός υποστήριξε πως τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας μικρής εμβέλειας τύπου Pantsir-S, που είχαν αναπτυχθεί τόσο στη Λιβύη όσο και στη Συρία, πέτυχαν συνολικά 40 καταρρίψεις TB2 Bayraktar, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι η δοκιμή του drone Orion απέδειξε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως «αρπακτικό» απέναντι σε αντίπαλα UAV.

«Βρήκαμε τρόπο να τα καταρρίψουμε»

Τώρα, ωστόσο, το πράγμα φαίνεται ότι πηγαίνει ένα βήμα παρά πέρα, καθώς, σύμφωνα με το το ρωσικό ειδησεογραφικό site avia.pro, ο ρωσικός στρατός ισχυρίζεται ότι τα τουρκικά drones είναι ευάλωτα στα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα και ότι τα Bayraktar μπορούν να καταρριφθούν μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων καταστολής.


«Κοντά στο Voronezh πραγματοποιούνται σεμινάρια με αξιωματικούς για το πώς τα αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου μπορούν να πλήξουν το UAV TB2. Ως αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου, υποδεικνύονται η διακοπή του ελέγχου του UAV, η διακοπή της μετάδοσης δεδομένων από το UAV και η διακοπή της υποστήριξης πλοήγησης του UAV», αναφέρει το Avia.pro.

Το μήνυμα της Μόσχας

Όπως υπογραμμίζεται, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις προχώρησαν στις ανακοινώσεις αυτές λίγο αφότου η Ουκρανία δήλωσε ότι είναι να χρησιμοποιήσει ενεργά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 στο Ντονμπάς, περιοχή όπου κυριαρχεί το φιλορωσικό στοιχείο  και που το τελευταίο διάστημα «βράζει».

Πάντως, οι διαρροές της Μόσχας, πέραν της αμιγώς στρατιωτικής τους σημασίας, δείχνουν ότι η σχέση με την Άγκυρα θυμίζει περισσότερο «λυκοφιλία». Ταυτόχρονα, το υπόρρητο μήνυμα της Ρωσίας είναι ότι οι όποιες βλέψεις της Τουρκίας προς τον Καύκασο ή την Ουκρανία έχουν όρια τα οποία καλό θα είναι η Άγκυρα να μην τα υπερβεί, παραβιάζοντας τη ρωσική σφαίρα επιρροής.

Καμία δημοσίευση για προβολή