Η Νέα Δημοκρατία καταθέτει τροπολογία για το αφορολόγητο και καλεί τον Τσίπρα να την υπερψηφίσει...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε συνέντευξή του ότι θα καταθέσει τροπολογία για να μη μειωθεί το αφορολόγητο και κάλεσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να την υπερψηφίσει.

Η μείωση που κατεβάζει το αφορολόγητο στα 5.600 ευρώ περίπου, ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, και σημαίνει ότι άνθρωποι με εισοδήματα περίπου 600 ευρώ τον μήνα, θα χάσουν έναν μισθό τον χρόνο. «Εμείς την καταψηφίσαμε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να υπερψηφίσει την τροπολογία αυτή.

«Προκαλώ λοιπόν τον κ. Τσίπρα αντί να υπόσχεται ότι επί των ημερών του δεν θα κοπεί το αφορολόγητο, να την προσυπογράψει», είπε, ώστε μαζί να διαπραγματευτούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Θα βάλω κι εγώ πλάτη» είπε χαρακτηριστικά, αρκεί να μην εννοεί ότι θα ρίξει το βάρος στους υπόλοιπους φορολογούμενους και το «μπαλάκι» στην επόμενη Κυβέρνηση. Αλλιώς, τον καλούμε να νομοθετήσουμε μαζί την ακύρωση της περικοπής του αφορολόγητου», είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ, δείχνοντας και το κείμενο της τροπολογίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ

Αναφερόμενος σε άλλα θέματα της οικονομίας είπε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι οριζόντια, ενώ για τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό σημείωσε ότι θα δώσει πολλές θέσεις εργασίας.

«Μιλάω για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλα τα νοικοκυριά. Για προσέλκυση νέων θέσεων εργασίας, μέσα από ένα τσουνάμι επενδύσεων. Για την ανάγκη να δημιουργήσουμε πρότυπα σχολεία σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, μείωση στα μερίσματα. Αυτή δεν είναι πολιτική για την ελίτ αλλά για τους πολλούς. Ποιος με κατηγορεί ότι είμαι με την ελίτ; Αυτός που στο ευρωψήφοδέλτιό του φιγουράρει το όνομα του κ. Κόκκαλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε ξαφνικά την πολιτική μείωσης των φόρων, ενώ εκείνος είναι που με την υπεροφολόγηση και γονατίζοντας την μεσαία τάξη πέτυχε τα υπερπλεονάσματα. Εγώ μιλάω για την μείωση των φόρων εδώ και τρία χρόνια», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχει περιθώριο για επιστροφή της 13ης σύνταξης

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει περιθώριο για επιστροφή της 13ης σύνταξης, υπάρχει όμως έμμεσος τρόπος να ενισχυθεί το εισόδημα τους, εάν πχ. Βρουν τα παιδιά τους δουλειά κι έτσι δεν χρειάζεται να δίνουν μέρος της σύνταξης τους για την συντήρηση των άνεργων μελών της οικογένειας ή ένα μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις.

Περισσότερα σε λέξεις

Σε ότι αφορά τα αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν κριθεί παράνομες, ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε «θα σεβαστώ απόλυτα τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά και στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών θα δώσουμε ότι πρέπει στο πλαίσιο που αντέχει η ελληνική οικονομία».

Για το πρωτογενές πλεόνασμα

«Ο κ. Τσίπρας επιμένει σε διατήρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αποτελεί ένα θέσφατο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπερφορολογώντας πολίτες και επιχειρήσεις το καταφέρνει για να δώσει μετά ψίχουλα. Παίρνει το καρβέλι και δίνει ένα αντίδωρο στους πολίτες», είπε επιτιθέμενος στον Πρωθυπουργό.

Πρώτη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μείωση των φόρων

Ερωτηθείς από τον Γιώργο Παπαδάκη για το πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η κατάσταση στην χώρα, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «οι πρώτες μας δεσμεύσεις για μείωση των φόρων θα τις κάνουμε άμεσα, από τον Προϋπολογισμό του 2020. Οι συνομιλητές μας ξέρουν ότι μια διαφορετική πολιτική είναι αδιέξοδη αυτή για τα πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια».

Οι επενδύσεις πρώτη προτεραιότητα

«Για το Ελληνικό δεν έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα τα τελευταία 4 χρόνια. Τι λείπει; Δύο υπουργικές αποφάσεις και ο διαγωνισμός για το καζίνο. Θα γίνουν μέσα σε 2-3 μήνες. Όπως στον Πειραιά, δεν μπορεί το ΚΑΣ να έρχεται κατόπιν εορτής και να κηρύσσει αρχαιολογικό χώρο την μισή πόλη. Ακούν επενδύσεις και βγάζουν σπυράκια οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας «για εμάς οι επενδύσεις αποτελούν πρώτη προτεραιότητα, για την δημιουργία καλών θέσεων εργασίας, όχι δουλειές των 400 ευρώ. Αύξηση μισθών μπορεί να γίνει και με έμμεσο τρόπο, εάν πχ. δοθεί στήριξη στις μητέρες εργαζόμενες με την ύπαρξη παιδικών σταθμών», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας για το Ασφαλιστικό, ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το σχέδιο του κόμματος προβλέπει ένα σύστημα τριών πυλώνων, στο οποίο, μεταξύ πολλών άλλων, ο εργαζόμενος έχει την ευχέρεια να διαχειρίζεται ο ίδιος τα ποσά για την επικουρική του σύνταξη.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ