Η οικονομία τρέχει, αλλά οι εκλογές δημιουργούν ανησυχίες για τη συνέχεια

Θετικές οι ενδείξεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο

Ενώ η Ελληνική οικονομία δείχνει έντονα σημάδια ισχυρής ανάπτυξης – γεγονός που επισημαίνεται από σειρά διεθνών φορέων και Οίκων αξιολόγησης – έντονη είναι η ανησυχία έγκυρων μέσων ενημέρωσης για την επιβεβαίωση των καλών προοπτικών, μετά τις εκλογές.

Δύο ήταν τα στοιχεία που διαμόρφωσαν αυτόν τον προβληματισμό την εβδομάδα που πέρασε:

1.Οι διεθνείς θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Η υπό έκδοση έκθεση της Κομισιόν με τις εαρινές της προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της ΕΕ, στο κεφάλαιο «Ελλάδα» θα αναθεωρεί – σύμφωνα με διαρροές των Βρυξελλών – προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής κατά μία εκατοστιαία μονάδα, εκτιμώντας ότι θα κυμανθεί μεταξύ 2,1% και 2,2% από 1,2% που προέβλεπε στην ανάλογη χειμερινή της έκθεση.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, εκτός από τη θετική ώθηση που δίνει στην ελληνική οικονομία η καλή επίδοση του δ’ τριμήνου του 2022, συνεχίζονται και τα πολύ καλά αποτελέσματα στους τομείς των επενδύσεων και των εξαγωγών, οι οποίες τον Φεβρουάριο είχαν καταγράψει αύξηση κατά 19,9%, ενώ τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας ενέγραψαν για τον Ιανουάριο επενδύσεις ύψους σχεδόν 2,7 δισ. ευρώ.

Επίσης το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ανάπτυξη κοντά στο 2,6% για το 2023, ενώ οι Οίκοι αξιολόγησης αναθεωρούν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους και θεωρούν βέβαιη την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα.

2. Οι ανησυχίες για το εκλογικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους ξένους αναλυτές η αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας κινδυνεύει από το ενδεχόμενο ακυβερνησίας μετά τις εκλογές. Ορισμένοι μάλιστα, όπως ο Economist,  αναφέρονται και στον “κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα, την κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και την απορρόφηση κονδυλίων, από πιθανή Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Εάν ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν πράγματι στην εξουσία – αναφέρει ο Economist – οι συνέπειες για τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα ήταν μάλλον αρνητικές, δεδομένου του ιστορικού της προηγούμενης Κυβέρνησης. Θα επανέφερε μεγάλη αβεβαιότητα στις μακροοικονομικές και επιχειρηματικές προοπτικές στην Ελλάδα και θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στη στάση των επενδυτών προς τη χώρα. Θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη μακροοικονομική σταθερότητα, τις βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στη φιλοδοξία της χώρας να επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα φέτος. Θα δημιουργούσε επίσης αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της χώρας να απορροφήσει τους σημαντικούς πόρους της Ε.Ε. που είναι διαθέσιμοι.

 

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή