Η ώρα για τις “μεγάλες ζαριές” – Κρίσιμες συνομιλίες Μητσοτάκη με Μακρόν και Μέρκελ για τα πλεονάσματα. Επόμενο βήμα οι σχέσεις με ΗΠΑ

 

Έφθασε η ώρα για τις “μεγάλες ζαριές”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στις επόμενες ημέρες κρίσιμες συνομιλίες με Μακρόν και Μέρκελ για τα πλεονάσματα. Επόμενο βήμα οι σχέσεις με ΗΠΑ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να έρχεται στην Αθήνα για Ελληνοτουρκικά και βάσεις.

Με το μεταρρυθμιστικό σχέδιο στις βαλίτσες του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά το πρώτο του ταξίδι στις ισχυρές πρωτεύουσες της Ευρώπης (Παρίσι και Βερολίνο) με κεντρικό στόχο να καταστήσει κοινωνούς της στρατηγικής του για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας τον Εμμανουέλ Μακρόν και την Άγκελα Μέρκελ.

Κεντρικός στόχος του είναι να μπει στο τραπέζι, ως ένα θέμα που πρέπει να λυθεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η μείωση των υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων στα οποία είναι αλυσοδεμένη η χώρα για τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων προκειμένου να εφαρμόσει ένα συνδυασμό αναπτυξιακών πολιτικών και μέτρων ανακούφισης της κοινωνίας.

“Όπλο μα το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης”

Όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κερδίσει την αξιοπιστία των εταίρων μας και αυτό γίνεται μόνο προωθώντας το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο».

Όπως τόνισε, «αυτό το έχουμε κάνει από την πρώτη στιγμή -απόδειξη τα τρία νομοσχέδια που ήδη έχουν ψηφιστεί- και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε όλη τη διάρκεια του 2019. Φαίνεται ότι η οικονομία ανταποκρίνεται θετικά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αναταράξεις στη διεθνή οικονομία. Εμείς θα κεφαλαιοποιήσουμε το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών».

  • Ο κ. Μητσοτάκης θα εξηγήσει στους Ευρωπαίους συνομιλητές του ότι επιδίωξή του είναι «ένας νέος, ενάρετος, οικονομικός κύκλος, με χαμηλό κόστος δανεισμού, με υλοποίηση διαρθρωτικών παρεμβάσεων, με διόγκωση των επενδύσεων, με τόνωση της ρευστότητας και με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό, θα τονίσει, θα ενισχύει διαρκώς την αξιοπιστία της χώρας θα συμβάλει στη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και θα επιτρέψει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μέσα στο 2020 – μια συζήτηση όμως που θα πρέπει να ξεκινήσει από τώρα, βάζοντας στο τραπέζι στόχους και χρονοδιαγράμματα»

Με Πομπέο για Ελληνοτουρκικά- βάσεις

O πρωθυπουργός επιθυμεί να κλείσει το Ευρωπαϊκό μέτωπο, εξασφαλίζοντας μια καλύτερη διευθέτηση των, δυσβάσταχτων σήμερα, υποχρεώσεων της χώρας, που θα της εξασφαλίσουν ένα πιο ομαλό «οδικό χάρτη» ανάπτυξης.

Αυτό θα του επιτρέψει, στη συνέχεια, να επικεντρώσει στα κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η έλευση στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάϊκ Πομπέο, θα αποσαφηνίσει τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον στην περιοχή μας. Υπό αυτό το πρίσμα θα συζητηθούν:

  • Οι Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο
  • Η αναθεώρηση της συμφωνίας για τις Αμερικανικές βάσεις στη Σούδα, το Μαράθι, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο και την Αλεξανδρούπολη, σε συνδυασμό με τον εξοπλισμό του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας

Κυβερνητικές πηγές αναμένουν θετικά αποτελέσματα από τις συναντήσεις με τον Μάϊκ Πομπέο, δεδομένης της πολύ καλής υποδοχής που επεφύλαξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και του κλίματος των πρώτων συζητήσεων που είχαν στην Ουάσιγκτον, λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή