Η ώρα της ιστορικής αλλαγής – Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στο όνομα της «ενωμένης Αμερικής»: “Η δημοκρατία επικράτησε”

Ορκωμοσία Μπάιντεν

H ώρα της ιστορικής αλλαγής έφθασε για τις ΗΠΑ αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη: Ο Τζο Μπάιντεν, στα 78 του χρόνια, ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια τελετή που δεν έχει προηγούμενο.

Η ορκωμοσία Μπάιντεν έγινε χωρίς την παρουσία των πολιτών των ΗΠΑ λόγω της πανδημίας και με την Ουάσιγκτον να έχει μετατραπεί σε «οχυρό» – παρουσία 25.000 ανδρών της Εθνοφρουράς – λόγω της βαριάς, και διχαστικής σκιάς που άφησε στην αμερικανική δημοκρατία η εποχή Τραμπ.

Στο όνομα της “ενωμένης Αμερικής”

Αυτόν τον διχασμό δεσμεύτηκε να υπερβεί ο Τζο Μπάιντεν μέσα από την πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών – μια ομιλία, που η κεντρική της ιδέα ήταν η “ενωμένη Αμερική”.

«Σήμερα”, είπε, “δεν γιορτάζουμε τον θρίαμβο ενός υποψηφίου, αλλά ενός αγώνα, αυτού της δημοκρατίας. Η βούληση των πολιτών ακούστηκε. Μάθαμε εκ νέου το πόσο πολύτιμη είναι η δημοκρατία. Η δημοκρατία είναι εύθραυστη. Και αυτή τη στιγμή, φίλοι μου, η δημοκρατία επικράτησε».

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε αναφερθεί στη συνέχεια στον «επικίνδυνο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας», λόγω της κλιμάκωσης της πανδημίας και υποσχέθηκε ταχύτητα στην αντιμετώπιση της δραματικής υγειονομικής κρίσης.

“Να νικήσουμε τον λευκό ρατσισμό και την εσωτερική τρομοκρατία”

Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, επιχείρησε να ρίξει γέφυρες στην αμερικανική κοινωνία: «Όλη μου η ψυχή είναι σε αυτό το σκοπό», τόνισε αναφερόμενος στην προσπάθεια να ενώσει και πάλι τη χώρα. Πρόσθεσε ότι «κάθε διαφωνία δεν πρέπει να είναι αιτία πολέμου», και κάλεσε τους πολίτες σε μια καινούργια αρχή έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού.

«Γνωρίζω ότι οι δυνάμεις που μας χωρίζουν είναι βαθιές και πραγματικές. Γνωρίζω όμως ότι αυτό δεν είναι καινούργιο. Η ιστορία μας είναι μια διαρκής μάχη ανάμεσα στο αμερικανικό ιδανικό, ότι όλοι έχουμε γεννηθεί ίσοι και την σκληρή, άσχημη πραγματικότητα του ρατσισμού, του φόβου και της δαιμονοποίησης που μας διχάζει», τόνισε.

Ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε, εν κατακλείδει, να «νικήσει» τον «λευκό ρατσισμό» και την «εσωτερική τρομοκρατία», δύο εβδομάδες μετά την εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Η Καμάλα Χάρις έγραψε ιστορία

Λίγα λεπτά νωρίτερα, γράφοντας ιστορία, ορκίστηκε ως η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ η Κάμαλα Χάρις.

Η τελετή ξεκίνησε στις 11 π.μ. (6 ώρα Ελλάδος) μπροστά από τη Δυτική Πτέρυγα του Καπιτωλίου, παρουσία των πρώην προέδρων Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον.

Μπάιντεν Χάρις

Yστερα από ευχέλαιο του Ιησουίτη ιερέα Λίο Ο’ Ντόνοβαν, στενού φίλου της οικογένειας Μπάιντεν, η Αντρέα Χολ, η πρώτη αφροαμερικανίδα που έγινε επικεφαλής πυροσβεστικού τμήματος στο Σάουθ Φούλτον της Τζόρτζια, απήγγειλε τον όρκο πίστης και στη συνέχεια η Lady Gaga τραγούδησε τον εθνικό ύμνο.

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς όρκισε τον Μπάιντεν, ο οποίος είχε το χέρι του πάνω σε μια Βίβλο ηλικίας 127 ετών, οικογενειακό του κειμήλιο.

Η Καμάλα Χάρις ορκίστηκε ως η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ από τη δικαστή Σόνια Σοτομαγιόρ, την πρώτη ισπανόφωνη που έγινε μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή