Θοδωρής Καλούδης

Η ώρα της κρίσης το 2023 για κόμματα και αρχηγούς. Τα 7 δημοσκοπικά ευρήματα που θα καθορίσουν τα αποτελέσματα των εκλογών

Του Θοδωρή Καλούδη

Το 2023 που ξεκινά σήμερα οδηγεί τη χώρα σε εκλογές που, καθ’ όλες τις ενδείξεις, θα είναι διπλές, ενδεχομένως δε και τριπλές αν δεν καταστεί δυνατή η αυτοδυναμία ή η κυβερνητική συνεργασία δύο ή περισσότερων κομμάτων.

Πρωταγωνιστές των εξελίξεων θα είναι βεβαίως Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με ΟΛΕΣ τις έως τώρα έρευνες μέτρησης της Κοινής Γνώμης από επτά εταιρείες δημοσκοπήσεων να αποτυπώνουν την υπεροχή του κυβερνώντος κόμματος και τον καθοριστικό ρόλο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με όσα μας έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (Νοέμβριος – Δεκέμβριος) – οι οποίες έχουν λάβει υπόψη τους όλα τα βασικά θέματα που κυριάρχηασαν στην επικαιρότητα – η πορεία προς τις εκλογές εξελίσσεται υπό τα παρακάτω ερευνητικά ευρήματα:

1. Η πρώτη δύναμη. Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει μια σταθερή πρωτιά στο επίπεδο των 8 μονάδων. Η κυβερνητική παράταξη όλο το 2022 κινήθηκε με αυξομειώσεις της δύναμής της  μεταξύ 32% και 34%. Παρατηρείται σχετικά (Γιώργος Αράπογλου, Pulse) ότι “δεν είναι σύνηθες για μια κυβέρνηση, στο τέταρτο έτος της θητείας της, να διατηρείται στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων και να μην έχει σταθερή πτωτική πορεία. Οι τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν περάσει (δημοσκοπικά) στη δεύτερη θέση -πίσω από την αντιπολίτευση- ήδη από το μέσο της θητείας τους” .

2. Ο πιό κατάλληλος. Όλες οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την υπεροχή του πρωθυπουργού έναντι των αντιπάλων του και κυρίως του βασικού ανταγωνιστή του κ. Τσίπρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην καταλληλότητα του πρωθυπουργού προηγείται 39-28 του κ. Τσίπρα. Στη γενική αντίληψη αποτελεσματικότητας, το 54,4% των πολιτών εμφανίζονται να εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ικανότερο πολιτικό ηγέτη για να αντιμετωπίσει καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας απέναντι στις απειλές της Τουρκίας, ενώ το 50,1% θεωρούν ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις κρίσεις. Θεωρείται επίσης καταλληλότερος στα επιμέρους σημαντικά θέματα οικονομίας και ανάπτυξης, εξωτερικής πολιτικής και στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης (και των συναφών μέτρων αντιμετώπισης των παρενεργειών της).

3. Τα μεγάλα θέματα. Οι πολίτες νοιάζονται για την καθημερινότητά τους και παρακολουθούν με κριτική στάση τις (σημαντικού κόστους) κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Ωστόσο, η τελική τους στάση απέναντι στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη φαίνεται ότι καθορίζεται  από την αντίληψη που έχουν για τα μεγάλα θέματα της οικονομίας, της ανάπτυξης, (ζητήματα που εμπεριέχουν και την προσωπική προκοπή των πολιτών) της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, της διαχείρισης κρίσεων και τελικά στον ποιόν θεωρούν ότι είναι κατάλληλος να κυβερνήσει το σκάφος στις σημερινές τρικυμίες.

4. Η κυβερνησιμότητα. Η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, ή προκρίνει τη λύση μιας κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή της ΝΔ. Στο σύνολο των ψηφοφόρων, η πλειοψηφία (41%) επιθυμεί είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας (33%) είτε  κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, (8%) σε αντίθεση ενός 32% που θα προτιμούσε είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (15%) ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (17%). Ο μεσαίος χώρος δεν θέλει να πάει η χώρα στην περιπέτεια. Υποστηρίζει σε συντριπτικά ποσοστά (59%) είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ (47%) είτε κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ (12%). Αυτό δίνει και την ιεράρχηση των Κεντρώων στις δεύτερες εκλογές.

5. Οι κεντρώοι ψηφοφόροι. Οι πολίτες που αυτοχαρακτηρίζονται Κεντρώοι εμπιστεύονται περισσότερο τον Μητσοτάκη από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Οι δημοσκοπήσεις  δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του Κέντρου, στην πλεοψηφία τους επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να στηρίξουν τον πρωθυπουργό. Τον θεωρούν καταλληλότερα στα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης σε ποσοστό 47%, στην εξωτερική πολιτική και άμυνα σε ποσοστό 63%, στην ενεργειακή κρίση (που προφανώς εμπεριέχει και τα μέτρα στήριξης) σε ποσοστό 44%.

6. Ενώ οι Κεντρώοι πολίτες στρέφονται προς τον πρωθυπουργό, οι Κεντροαριστεροί δείχνουν την προτίμησή τους προς τον κ. Τσίπρα. Το ΠΑΣΟΚ κινείται ανάμεσα σε συμπληγάδες. Τα ευρήματα αυτά έχουν ενδιαφέρον για την πόλωση που θα προκύψει στις επαναληπτικές εκλογές οι οποίες θα βγάλουν κυβέρνηση και προφανώς δημιουργούν σοβαρό ζήτημα για τον κ. Ανδρουλάκη.

7. Οι εκλογές. Οι αναλυτές θεωρούν ότι με απλή αναλογική, η επίτευξη αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα είναι πολύ δύσκολη. Χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης πλειοψηφίας δυσκολεύει, χωρίς να είναι απίθανη. Σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, οι δεύτερες εκλογές μπορεί να δώσουν λύση. Κυρίως γιατί τα διλλήματα πολιτικής σταθερότητας και κυβέρνησης προοπτικής, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων, θα οδηγήσουν σε κρίσιμες μετατοπίσεις, κυρίως στο χώρο του Κέντρου.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή