Η ώρα των φορολογικών αλλαγών – Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου για τους φορολογούμενους.

Έφτασε η ώρα των φορολογικών αλλαγών. Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση στο μέτωπο της φορολογίας και οι οποίες θα ισχύσουν σε βάθος τετραετίας.
Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει από τη μία πλευρά να κάνει πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ και από την άλλη να διασφαλίσει τους δημοσιονομικούς στόχους.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει πλήθος διατάξεων που θα αφορούν στη φορολογία:
– μισθωτών,
– συνταξιούχων,
– αγροτών,
– ελεύθερων επαγγελματιών,
– εκμισθωτών ακινήτων 
– όλων των επιχειρήσεων

Στο μεσοδιάστημα θα έχουν γίνει και οι ανάλογες διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς για τον νέο προϋπολογισμό του 2020 και κυρίως θα έχει διεξαχθεί το Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου, όπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών και ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη φορολογία Απόστολος Βεσυρόπουλος θα πρέπει από τη μία πλευρά να κάνουν πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη να διασφαλίσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

 

Τι φορολογικές ελαφρύνσεις θα ισχύσουν το 2020

Παρότι μεγάλο μέρος από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα ισχύσουν μετά το 2022, ωστόσο καταβάλλεται προσπάθεια κρίσιμες φοροελαφρύνσεις να ισχύσουν από το 2020. Έτσι:

  • η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο με μέγιστο τα τέσσερα, να ισχύσει από το 2020,
  • επίσης να ισχύσει από το 2020 η νέα προοδευτική φορολογική κλίμακα με φορολογικό συντελεστή 9% (από 22% σήμερα) για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ για όλες τις κατηγορίες των φυσικών προσώπων.
  • Άμεση αναμένεται να είναι η εφαρμογή των μέτρων για την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας
  • Αμεση θα είναι η θέσπιση της έκπτωσης φόρου για την ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση ακινήτων.

Για τα εισοδήματα από ενοίκια υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο σενάρια στο τραπέζι:

  • Το πρώτο να φορολογούνται τα εισοδήματα από ενοίκια όπως τα υπόλοιπα εισοδήματα, δηλαδή με την κλίμακα φορολογίας φυσικών προσώπων.
  • Το δεύτερο σενάριο για τους εκμισθωτές ακινήτων είναι να παραμείνει η ξεχωριστή φορολογική κλίμακα που ισχύει σήμερα και είτε να υπάρξουν νέα κλιμάκια είτε να αλλάξουν οι φορολογικοί συντελεστές.

Ποιές φορολογικές αλλαγές θα ισχύσουν μετά το 2021

Οι μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22% αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2022 και μετά. Μέσα στο 2020 αναμένεται να εφαρμοστεί ο ενιαίος ΦΠΑ 13% στην εστίαση και η μείωση του συντελεστή που επιβαρύνει τα κράνη των μοτοσικλετιστών από το 24% στο 13%.

Η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που βαρύνει σήμερα πάνω από 1.000.000 επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανέρχεται σε 650 ευρώ ή 1.000 ευρώ κατά περίπτωση, αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα γίνει μετά το 2021.

Η δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ θα αφορά πλέον μόνο μεσαίες και μεγάλες περιουσίες στις οποίες η φετινή μείωση ήταν 20% και 10% αντίστοιχα (στις μικρές η μείωση ολοκληρώθηκε με 30%). Η δεύτερη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί, ωστόσο, μόνο εφόσον έχει προκύψει το σχετικό δημοσιονομικό περιθώριο. Διαφορετικά, θα μεταφερθεί για το 2021 ή θα μοιραστεί σε δύο χρονιές.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

Καμία δημοσίευση για προβολή