Η Ουάσινγκτον χάνει την υπομονή της με την Τουρκία: «Ανησυχία» για την επιδρομή σε στρατόπεδο προσφύγων στο βόρειο Ιράκ

Νέο μήνυμα προς την Άγκυρα, ότι σταδιακά η υπομονή της εξαντλείται, εν όψει και της συνάντησης Μπάιντεν-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, έστειλε η Ουάσινγκτον.

Έτσι, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, εξέφρασε την ανησυχία της για νέα αεροπορική επίθεση που πραγματοποίησε τη Τουρκία σε στρατόπεδο προσφύγων στο βόρειο Ιράκ. «Ξεκαθάρισα σε Τούρκους αξιωματούχους ότι οιαδήποτε επίθεση σε βάρος πολιτών στο στρατόπεδο προσφύγων στο Μακμούρ παραβιάζει το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο. Με ανησυχεί βαθύτατα η βία κοντά στο στρατόπεδο και καλώ όλες τις πλευρές να σεβαστούν τα δικαιώματα των προσφύγων», τόνισε σε γραπτή ανακοίνωσή της.

Επίθεση με drone

Νωρίτερα, πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το απόγευμα του Σαββάτου τουρκικό drone πραγματοποίησε επίθεση κοντά στο στρατόπεδο προσφύγων στο Μακμούρ του βορείου Ιράκ, σκοτώνοντας τρία άτομα. Εκπρόσωπος των Κούρδων Πεσμέργκα που βρίσκονται στην περιοχή ανέφερε ότι το τουρκικό UAV βομβάρδισε την περιοχή κοντά στο στρατόπεδο, ενώ το Reuters είχε μεταδόσει προγενέστερη απειλή του Ερντογάν για χτύπημα στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι το στρατόπεδο παρέχει κάλυψη σε κουρδικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την Τουρκία το στρατόπεδο προσφύγων Μακμούρ που βρίσκεται 180 χιλιόμετρα από τα σύνορά της με το Ιράκ είναι «ορμητήριο τρομοκρατών», ωστόσο η Άγκυρα δεν έχει παρουσιάσει στοιχεία που να ενισχύουν τις αιτιάσεις της. Αντιθέτως, κατά πάγια τακτική της -το έκανε και στο Αφρίν και σε άλλα σημεία της Συρίας- πραγματοποιεί επιθέσεις στο έδαφος άλλων χωρών, επικαλούμενη την ασφάλειά της, και συχνά τις συνοδεύει με επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης όπως έκανε και στο Αφρίν, όπου ξεσπίτωσε 170.000 Κούρδους και Γιαζίντι.

Τι σηματοδοτεί η αντίδραση των ΗΠΑ

Ωστόσο, η αντίδραση των ΗΠΑ για τη νέα επίθεση στο Μακμούρ -που δεν είναι ακόμα σαφές αν πραγματοποιήθηκε, ώστε η Άγκυρα να επιδείξει τις δυνατότητες των drone της ή για να προβάλλει ισχύ σε μια φάση που συνταράσσεται από εσωτερικά προβλήματα- αποτελεί πλήρη αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον από την περίοδο Τραμπ, όπου οι ΗΠΑ έκαναν τα στραβά μάτια στις επιθέσεις κατά αόπλων πολιτών της Τουρκίας. Αντιθέτως, μοιάζει να σηματοδοτεί το τέλος της ανοχής προς τον Ερντογάν και την τακτική του να οικειοποιείται μεγάλα τμήματα άλλων χωρών, επικαλούμενος πόλεμο κατά τρομοκρατών.

Μένει να φανεί αν η αντίδραση της Τόμας-Γκρίνφιλντ αποτελεί «καμπανάκι» για την Άγκυρα και τι θα συζητηθεί τελικά στη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν. Πάντως, και μόνο το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών σημαίνει πολλά και καταδεικνύει ότι οι ΗΠΑ δεν θα αφήνουν να πέφτει τίποτα κάτω από εδώ και πέρα.

Καμία δημοσίευση για προβολή