Η Ουάσινγκτον χάνει την υπομονή της με τον Ερντογάν: Πως παίζει και με τις δύο πλευρές στον πόλεμο. Το εμπορικό παιχνίδι με τη Ρωσία

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά τον οποίο η Τουρκία έχει κάνει το παν για να μπορεί να πατά σε δύο βάρκες, φαίνεται ότι η υπομονή των συμμάχων της για την τακτική αυτή της Άγκυρας φθάνει στο τέλος της.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η τουρκική κυβέρνηση του Ερντογάν έχει «παίξει» και στις δύο πλευρές του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, πωλώντας οπλισμένα drones και τεθωρακισμένα οχήματα στον ουκρανικό στρατό αλλά διατηρώντας παράλληλα τους οικονομικούς δεσμούς της με τη Ρωσία.

«Καμπανάκι» για το εμπόριο με Ρωσία

Έτσι, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να περιορίσει τη ροή εμπορευμάτων προς τη Ρωσία επισημαίνοντας ότι βοηθούν τη Μόσχα να παρατείνει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους ομολόγους τους σε συνάντηση στην Τουρκία, λέγοντας ότι αγαθά αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων έφτασαν στη Ρωσία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη αμυντική βιομηχανία της χώρας.

Ο Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικών πληροφοριών στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους την Πέμπτη και την Παρασκευή, για να συζητήσουν τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τις αυξανόμενες εξαγωγές που περιλαμβάνουν αμερικανικά προϊόντα, ανέφεραν οι πηγές. Οι συναντήσεις αποτελούσαν μέρος μιας περιφερειακής περιοδείας.

Πιέσεις για κυρώσεις

Μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου του περασμένου έτους, δεκάδες Τούρκοι εξαγωγείς έστειλαν αγαθά αξίας περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε μηχανήματα και άλλα 80 εκατομμύρια δολάρια σε ηλεκτρονικά είδη, ανέφεραν. Σύμφωνα με στοιχεία από πηγές που παρακολουθούν το διεθνές εμπόριο, οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τη Ρωσία έφθασαν συνολικά τα 931 εκατομμύρια δολάρια το Νοέμβριο του 2022.

Ο Νέλσον είναι ο τρίτος ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Τουρκία μέσα σε ένα χρόνο, εντείνοντας την πίεση στην Αγκυρα να συμμορφωθεί με τις αμερικανικές κυρώσεις. Περισσότερες επισκέψεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για το θέμα αναμένεται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Άλλοι τομείς ανησυχίας περιλαμβάνουν ρωσικά πλοία που είτε υπόκεινται σε κυρώσεις, είτε υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών και πραγματοποιούν δρομολόγια σε λιμάνια στην Τουρκία.

Μερικώς αποτελεσματικές προειδοποιήσεις

Ορισμένες από τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον έχουν οδηγήσει σε αποτέλεσμα. Και οι πέντε τουρκικές τράπεζες που συμμετείχαν στο ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir αποχώρησαν από αυτό μετά από προειδοποίηση των ΗΠΑ πέρυσι. Επίσης, τουρκικές αεροπορικές εταιρείες εργάζονται για τον τερματισμό των υπηρεσιών προς ρωσικές εταιρείες, μετά από παρόμοιες προειδοποιήσεις. Ωστόσο, η Τουρκία παραμένει η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που αρνείται να συμμετάσχει στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που έχουν επιβληθεί από τα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας.

Αντιθέτως, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόσφατα συζητήσαν το ενδεχόμενο η Τουρκία να μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ιδίως μετά τη ζημιά που υπέστησαν οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2, αλλά και τα μέτρα της ΕΕ για τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησής της από τη Ρωσία. Παράλληλα, η Τουρκία κατηγορείται ότι μέσω των λιμανιών της «καθαρίζει» προϊόντα που φεύγουν από τη Ρωσία, αυξάνοντας τα έσοδα της Μόσχας.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή