Η Ουάσινγκτον «χρυσώνει το χάπι» για την εγκατάλειψη του EastMed και ανοίγει «παράθυρο» για μικρότερους αγωγούς

Η Ουάσινγκτον

Το αμερικανικό non paper που μοιάζει να «βυθίζει» το σχέδιο του αγωγού EastMed, ο οποίος θα συνέδεε μέσω Ελλάδας την Ευρώπη με το φυσικό αέριο Κύπρου και Ισραήλ, προκάλεσε έντονες συζητήσεις και αναλύσεις.

Κάποιοι είδαν σε αυτές μια «πάσα» των ΗΠΑ στην Τουρκία, στη φράση του non paper σχετικά με τις εντάσεις που το συγκεκριμένο έργο μπορεί να προκαλέσει στην περιοχή. Κάποιοι άλλοι επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι η Ουάσινγκτον περιέγραψε τα οικονομικά δεδομένα ως ασύμφορα σε σημείο που να καθίσταται αμφίβολη η βιωσιμότητα του έργου. Και κάποιοι «είδαν» πίσω από τη στάση των ΗΠΑ διάφορες γεωπολιτικές ισορροπίες αλλά και μοχλεύσεις της Ουάσινγκτον, με βασικούς στόχους την Τουρκία και τη Ρωσία.

Επαναξιολόγηση στρατηγικής

Όπως και νά’χει, πάντως, η ουσία είναι ότι οι ΗΠΑ μοιάζουν να εγκαταλείπουν οριστικά το έργο, με τον σύμβουλο ενεργειακής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Έιμος Χόχσταϊν, να σημειώνει για την απόφαση της Ουάσινγκτον ότι είναι στο πλαίσιο ευρύτερης επαναξιολόγησης της στρατηγικής στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης σε έργα υδρογονανθράκων, αλλά την ίδια στιγμή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης μικρότερης έκτασης αγωγών, που χρειάζονται, όπως είπε, λιγότερες υποδομές, λιγότερα χρήματα και είναι έτσι διαμορφωμένοι ώστε να λειτουργούν «για πολλά χρόνια στο μέλλον».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χόχστάιν ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν οι αντιδράσεις της Τουρκίας που οδήγησαν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τη στήριξή τους στον αγωγό EastMed και άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για μικρότερους αγωγούς, που θα συνδέουν δύο χώρες μεταξύ τους, όπως συγκεκριμένα την Ελλάδα με την Αίγυπτο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, που στηρίζουν οι ΗΠΑ, μπορεί επίσης να προκαλέσουν την αντίδραση της Τουρκίας, αλλά, όπως ξεκαθάρισε, «αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να στηρίξουμε κάτι το οποίο είναι σωστό».

Τα περιφερειακά έργα και η Αλεξανδρούπολη

Ουσιαστικά ο Χόχστάιν επιβεβαιώσε τη διευκρινιστική αμερικανική δήλωση, μετά τη διαρροή του non paper, ότι, δηλαδή, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν άλλα περιφερειακά έργα ενεργειακών υποδομών, όπως οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Euroasia (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ) και Euroafrica (Αίγυπτος – Κύπρος – Ελλάδα), που επίσης δημιουργούν συνθήκες ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, αλλά και το project του FSRU της Αλεξανδρούπολης, το οποίο μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου για το αέριο της Μεσογείου προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μάλιστα, αναλυτές υπογραμμίζουν ότι πλέον για την Ουάσινγκτον η Αλεξανδρούπολη αποκτά όλο και πιο αυξημένη στρατηγική σημασία.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη διαρροή του non paper, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε υπογραμμίσει ότι «οι HΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν ενεργά περιφερειακές προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας και της σταθερότητας, όπως το σχήμα 3+1 στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συμμετέχουν. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη φυσική διασύνδεση ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη. Μεταθέτουμε το ενδιαφέρον μας σε διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν και (την παροχή) φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή