Η Ουάσινγκτον στέλνει «σκληρό» μήνυμα στον Ερντογάν: Τοποθετεί την Τουρκία στην ίδια «μοίρα» με την Κίνα

Μια μικρή σε μέγεθος ανακοίνωση του Λευκού Οίκου προκαλεί μεγάλη αναταραχή στην Άγκυρα, καθώς το μήνυμα που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία είναι σαφές και διόλου ευχάριστο για τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την περασμένη Παρασκευή, ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, επικοινώνησε με τον Μπγιορν Ζάιμπερτ, τον διευθυντή του γραφείου της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στην διάρκεια της επικοινωνίας τους, οι δύο άνδρες συζήτησαν σχετικά με την «επιδιόρθωση» των σχέσεων των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους, και τη συνεργασία των δύο πλευρών στην μάχη κατά του κοροναϊού. Επίσης, «συμφώνησαν να συνεργαστούν σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντας, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Τουρκίας», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σκληρή διατύπωση

Η διατύπωση αυτή αποτελεί πραγματικό εφιάλτη για τον Ερντογάν, ο οποίος, μετά την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, βλέπει την Ουάσινγκτον να αδειάζει από συμμάχους, οι οποίοι αντικαθίστανται από ανθρώπους που έχουν σαφώς διαφορετική αντίληψη για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Παράλληλα, παρά τις προσπάθειες του Ερντογάν να «ανοίξει γραμμή» απευθείας επαφής με τον Τζο Μπάιντεν, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει απαντήσει ακόμα στο τηλεφώνημα και -κατά τα φαινόμενα- δεν βιάζεται να προχωρήσει σε απευθείας επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του.

Όμως, γιατί έχει σημασία η διατύπωση της ανακοίνωσης για το τηλεφώνημα Σάλιβαν-Ζάιμπερτ; Διότι τοποθετεί την Τουρκία στην ίδια ακριβώς μοίρα με την Κίνα, μια χώρα που για τις ΗΠΑ δεν είναι σύμμαχος, αλλά ανταγωνιστής. Και μόνο το γεγονός ότι ο Σάλιβαν βάζει Τουρκία και Κίνα μαζί στα «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος» ΗΠΑ και Ε.Ε. υποδηλώνει ότι η στάση της Ουάσινγκτον έναντι της Άγκυρας αλλάζει άρδην, μαζί με την αλλαγή της κυβέρνησης και την ανάληψη των καθηκόντων από τον Μπάιντεν.

Πληθαίνουν τα μηνύματα

Ήδη, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε την Τουρκία ως «λεγόμενο στρατηγικό εταίρο», ωστόσο η διατύπωση στην ανακοίνωση για το τηλεφώνημα Σάλιβαν είναι ακόμα πιο σκληρή καθώς ουσιαστικά τοποθετεί την Τουρκία στην κατηγορία των «μη συμμάχων», όπως είναι η Κίνα ή η Ρωσία. Και, προφανώς, η ανακοίνωση δεν γράφτηκε εν αγνοία του Μπάιντεν ή του Μπλίνκεν, πράγμα που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο άσχημα για τον Ερντογάν, καθώς προφανώς αντικατοπτρίζει την πολιτική αντίληψη στον Λευκό Οίκο.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο διευθυντής του Κέντρου για τη Διπλωματία «Τζο Μπάιντεν», στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, Μάικλ Κάρπεντερ (ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του νέου Αμερικανού προέδρου), είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία και οι σύμμαχοί της θα πρέπει να κάνουν «ειλικρινή διάλογο» και ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να καταστήσει απολύτως σαφές στον Ερντογάν ότι «υπάρχει χώρος για συνεργασία, αλλά υπάρχουν και πολύ αρνητικές συνέπειες αν επιμείνει να ακολουθεί μια πιο επιθετική πολιτική».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή