Πως η ουδέτερη Κίνα αποκτά οικονομική και πολιτική επιρροή στον παγκόσμιο χάρτη

Η Κίνα δεν εξελίσσεται απλώς σε μία οικονομική δύναμη, αλλά σε μία χώρα με παγκόσμια επιρροή. Η μέθοδος που ακολουθεί είναι διαφορετική σε σχέση με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις.

Σχεδόν αθόρυβη μέσα στο θόρυβο των παγκόσμιων εξελίξεων, η Κίνα προσεγγίζει τον υπόλοιπο κόσμο μένοντας ουδέτερη μεν, δυναμική δε στο παιχνίδι της εξουσίας.

Μπορεί να μείνει ουδέτερη;

Όμως για πόσο καιρό ακόμη θα μπορεί η Κίνα να φαίνεται ουδέτερη; Για πόσο καιρό ακόμη θα μπορεί να δρα αργά αλλά αποφασιστικά στο παρασκήνιο των εξελίξεων; Οι ξένοι αναλυτές θεωρούν πως αν η Κίνα εκμεταλλευτεί τη δεδομένη πολιτική συγκυρία στον πλανήτη, θα αποκτήσει μεγάλη ισχύ.

Η Κίνα δεν έχει ούτε εχθρούς ούτε φίλους

Η πολιτική και η γεωγραφική τοποθεσία της Κίνας δεν την ανάγκασαν ποτέ να πάρει ξεκάθαρη πλευρά στα παιχνίδια εξουσίας των χωρών της Μ. Ανατολής. Έτσι, δεν χρειάστηκε ποτέ να πάρει μία συγκεκριμένη θέση, αλλά κράτησε ουδετερότητα και δημιούργησε δεσμούς με οικονομικό, στρατιωτικό και λιγότερο πολιτικό χαρακτήρα.

Η Κίνα επενδύει στην Μέση Ανατολή

Η Κίνα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της προς τη Μ. Ανατολή και χρησιμοποιεί αρκετά μέσα για να πετύχει μία σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού με τον αραβικό κόσμο.

Κατ’ αρχάς,  έχει ξεκινήσει με οικονομικές επενδύσεις και ανοίγει συνεχώς εργοστάσια στις μουσουλμανικές χώρες. Ένα από τα μεγάλα έργα που έχει αναλάβει εταιρία κινεζικών συμφερόντων είναι η σιδηροδρομική γραμμή Καζακστάν – Ιράν. Εν τω μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη συμφωνία ανάληψης έργου υποδομής στα πλούσια μεν, μικρά δε ΗΑΕ.

Η Κίνα εμφανίζεται ως ναυτική δύναμη

Η χώρα της Ανατολής έχει σταθερά εδώ και μία δεκαετία αυξήσει την ναυτική της παρουσία. Αναπτύσσοντας πολιτική αντιπειρατείας στις θάλασσες του Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής, έγινε δεκτή στα λιμάνια τους και δημιούργησε δεσμούς. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στο Τζιμπουντί.

[more]

Η αποχώρηση των ΗΠΑ αφήνει κι άλλο χώρο στην Κίνα

Με τις ΗΠΑ να φεύγουν από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και με την Κίνα να αποτελεί βασικό εισαγωγέα πετρελαίου από το Ιράν, το Πεκίνο φαίνεται να έχει λόγους να επενδύσει οικονομικά και πολιτικά  στην περιοχή του Ιράν.

Η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ αφορούν έμμεσα αλλά σημαντικά στις οικονομικές και εμπορικές συνεργασίες του με την Ευρώπη και άρα η Κίνα και η Ρωσία αποκτούν αυτόματα καλύτερη προσβασιμότητα στο Ιράν. Για παράδειγμα, αν η συνεργασία του Ιράν με τη γαλλική εταιρία πετρελαίου Total τιναχθεί στον αέρα λόγω των κυρώσεων, θα είναι πολύ εύκολο για την Κίνα να αναλάβει το έργο πετρελαϊκής ανάπτυξης στην περιοχή της Νότιας Παρς στη χώρα της Κεντρικής Ασίας.

Με δυο λόγια

Η Κίνα εξελίσσεται σταθερά προς μία “ουδέτερη” αλλά δυνατή επιρροή στη διεθνή σκηνή, αξιοποιώντας το ότι ποτέ δε χρειάστηκε να βρεθεί στην κακή ή στην καλή πλευρά της ιστορίας. Ωστόσο, η παραβίαση των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων που μένουν στα βόρεια της χώρας συνδέεται με τρομοκρατικές επιθέσεις σε Κινέζους του εξωτερικού και μένει να δούμε αν η Κίνα θα αποκτήσει στο μέλλον εχθρούς να ανακόψουν την πορεία της…

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή