Η «παγίδα» του Ερντογάν στα κατεχόμενα: Τι επιδιώκει με το άνοιγμα της Αμμοχώστου. Το υπόγειο σχέδιο, το ράπισμα από την Ουάσιγκτον και η επίθεση στον έλληνα πρωθυπουργό

Ερντογάν Μητσοτάκης

Η παγίδα που έστησε ο Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου ήταν σχεδιασμένη και  στοχευμένη: Ο τούρκος πρόεδρος τον σκληρό πυρήνα των ελληνοτουρκικών, όπου μια αναζωπύρωση της έντασης θα μπορούσε να εκτροχιάσει την «θετική ατζέντα» στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας και μετέφερε την αιχμή των γεωπολιτικών του επιδιώξεων για την ανατολική Μεσόγειο στο στενό, και ήδη περίπλοκο, πλαίσιο του Κυπριακού. Γι αυτό και ανακοίνωσε το μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου.

To σχέδιο του Ερντογάν

Η στόχευσή του, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, ήταν διπλή:

  • Να φέρει την Λευκωσία, αλλά και την Αθήνα, ενώπιον δύσκολων τετελεσμένων εν όψει μιας μελλοντικής λύσης του Κυπριακού.
  • Να εκβιάσει την ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους από τους ίδιους τους ελληνοκύπριους. Επιχειρεί να το πετύχει αυτό προσφέροντάς τους την δυνατότητα να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους στο Βαρώσι με την προϋπόθεση να αναγνωρίσουν την τουρκοκυπριακή διοίκηση – ήτοι, την κυριαρχική οντότητα του ψευδοκράτους.

Το σκληρό Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο ρόλος της Βρετανίας

Σε επίπεδο σχεδιασμού πόνταρε σε επίσης δύο παραμέτρους: Σε μια διαχειρίσιμη αντίδραση της Δύσης και στο «διαβατήριο καλών προθέσεων» που του δίνει η αποκλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα και ο δίαυλος διαλόγου που άνοιξε με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ως προς το πρώτο, η προσδοκία του δεν διαψεύδεται πλήρως. Βρίσκει μεν απέναντί του ένα πολύ σκληρό Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά η Βρετανία κάνει lobbying υπέρ της Αγκυρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Και, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αποτρέπει την έκδοση σκληρού ψηφίσματος κατά της Τουρκίας.

Η επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ως προς το δεύτερο ο Ταγίπ Ερντογάν είχε θεωρήσει ότι η προσέγγιση με την Αθήνα και ο ανοιχτός δίαυλος διαλόγου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έβγαζε εκτός κάδρου των ελληνοτουρκικών τον Λευκό Οίκο. Δεν δικαιώθηκε – εξ ου, ενδεχομένως, και η επίθεσή στον έλληνα πρωθυπουργό.

«Του είπα» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «ότι, ‘από εδώ και στο εξής, δεν έχει νόημα να βάλουμε τρίτη χώρα και τέταρτη χώρα ανάμεσά μας. Έχεις έναν σύμβουλο, έχω έναν σύμβουλο. Να μιλήσουν μεταξύ τους και να μας φέρουν το αποτέλεσμα. Συμφωνούμε;’ ‘Συμφωνούμε’. Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας μετά τη συνάντησή μας εδώ, σηκώνεσαι αμέσως και συγκεντρώνεις όλους τους εχθρούς της Τουρκίας στην Αμερική!”.

Η – άκυρη – προσδοκία του Ερντογάν

Το ελάχιστο ίσως που προσδοκούσε ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν πως ο έλληνας πρωθυπουργός δεν θα έβαζε πλέον το κυπριακό στην πρώτη γραμμή των εθνικών προτεραιοτήτων. Το μέγιστο ήταν μάλλον πως η Ελλάδα θα έδειχνε λιγότερο ενθουσιασμό στις τριμερείς συμμαχίες, με την εμπλοκή των ΗΠΑ, στην περιοχή προς χάριν της προσέγγισης με την Τουρκία.

Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την έκρηξη Ερντογάν είπε:

“Δεν ξέρω τι εννοεί ως προς το πρώτο. Σε ό,τι αφορά τα περί συσπείρωσης των εχθρών της Τουρκίας, είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η ανοικοδόμηση συμμαχιών, που αποδίδει και ενοχλεί”.

Για του λόγου το αληθές, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί την επόμενη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίον συναντήθηκε ήδη ο Νίκος Δένδιας και συμφώνησαν ότι δεν θα επιτρέψουν την επιβολή τετελεσμένων.

Την επόμενη ακριβώς μέρα, στις 28 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητοστάκης θα φιλοξενήσει τη συνάντηση κορυφής της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, ενώ θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα.

Όλα αυτά μάλλον συγκροτούν ευθεία και πολύ καθαρή απάντηση της Αθήνας στις προσδοκίες Ερντογάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή