Η πανδημία ενδέχεται να ενισχύσει τον προστατευτισμό και τον εθνικισμό γράφουν οι Financial Times

Financial Times: Η Ελλάδα έκανε τη μεγάλη ανατροπή. Από τα σκουπίδια στην επενδυτική βαθμίδα

Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς τα μέτρα που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις για να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία γράφουν οι Financial Times.

Κατά το παρελθόν, είχαμε αντιμετωπίσει κρίσεις που ξεκίνησαν από την πραγματική οικονομία, όπως οι πετρελαϊκές και οι χρηματοοικονομικές κρίσεις. Τωρα είναι η πρώτη φορά που όλα αυτά συμβαίνουν μαζί ταυτόχρονα και η αιτία είναι μία ασθένεια.

Το μόνο βέβαιο σύμφωνα με τον αρθρογράφο των FT Martin Wolf είναι πως μετά την πανδημία ο δημόσιος τομέας θα είναι φορτωμένος με πολύ μεγαλύτερο χρέος, τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα έχουν διευρυνθεί, ενώ υψηλότερο θα είναι και το χρέος στον ιδιωτικό τομέα και πολλές επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν.

Μία συνέπεια της αύξησης του χρέους και των ελλειμμάτων θα είναι η αύξηση των φόρων και ιδίως των φόρων στους πιο εύπορους πολίτες, υποστηρίζει ο κ. Wolf, ο οποίος θεωρεί απίθανο να επαναληφθούν οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν μετά την κρίση του 2008.

Ο ίδιος θεωρεί πιθανό ακόμα και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, προβλέποντας κάτι αντίστοιχο με τις πολιτικές που κυριάρχησαν μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παράλληλα, ο αρθρογράφος των Financial Times εκτιμά ότι η πανδημία ενδέχεται να ανασχέσει την παγκοσμιοποίηση και να ενισχύσει τον προστατευτισμό και τον εθνικισμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή