Η πανδημία μειώνει τους φόρους: Μόνον ένας στους τέσσερις θα πάρει χρεωστικό εκκαθαριστικό- Σε παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών

Φορολογικές δηλώσεις

Επιπτώσεις και στα φορολογικά έσοδα του δημοσίου, από τους άμεσους φόρους, έχει η πανδημία του κορονοϊού, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της  Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Μόνον τρεις στους δέκα θα πληρώσουν επιπλέον φόρο

Από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα προκύπτει ότι μόνο τρείς στους δέκα φορολογούμενους θα πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Ειδικότερα μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστεί 1.959.260 φορολογικές δηλώσεις. Από αυτές μόνο για τις 552.208 δηλώσεις προκύπτει χρεωστικό εκκαθαριστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 337,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 611 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι επιπλέον φόρο καλείται να πληρώσει το 28,18% των φορολογουμένων. Δηλαδή τρείς στους δέκα φορολογούμενους.

Παράγοντες της αγοράς με μεγάλα λογιστικά γραφεία εκτιμούν ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία με την υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, οι φορολογημένοι που θα έχουν πιστωτικό ή μηδενικό εκκαθαριστικό θα ακόμη περισσότεροι και πιθανότατα θα είναι φέτος τρείς στους τέσσερις.

Μηδενικό εκκαθαριστικό στο 55,18% των δηλώσεων

Μέχρι τώρα οι φορολογούμενοι που έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό είναι 1.081.202 ή 55,18% του συνόλου ενώ μόνο για 325.850 φορολογούμενους προέκυψε χρεωστικό εκκαθαριστικό με επιπλέον φόρο που φθάνει συνολικά τα 67,37 εκατομμύρια ευρώ ή κατά μέσο όρο τα 206 ευρώ.

Προς παράταση έως τα μέσα Σεπτεμβρίου

Πάντως οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων δημιουργεί προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και με δεδομένο ότι ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Όπως προαναφέραμε μέχρι σήμερα έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση 1.959.260 συμπολίτες μας ενώ οι υπόχρεοι είναι περίπου 6.500.000. Δηλαδή λιγότεροι από ένας στους τρείς έχει υποβάλλει δηλώσει. Πέρυσι την ίδια περίοδο  είχαν υποβληθεί περισσότερες από τις μισές φορολογικές δηλώσεις-3.572.526- δηλαδή σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με φέτος.

Για την καθυστερημένη υποβολή των φετινών δηλώσεων έχει ευθύνη και ο κρατικός μηχανισμός αφού χιλιάδες φορολογούμενοι δεν «βλέπουν» στο Taxis τις βεβαιώσεις, για τα μηνιαία επιδόματα των 534 ευρώ που έλαβαν το 2020, λόγω της αναστολής της σύμβασης εργασίας. Τα επιδόματα αυτά είναι αφορολόγητα αλλά μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης.

Σε οκτώ μηνιαίες δόσεις η εξόφληση

Υπενθυμίζεται ότι όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 28 Ιουλίου μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις έως και τον Φεβρουάριο του 2022 και εφόσον πληρώσουν ολόκληρο το ποσό εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου, θα έχουν έκπτωση 3%. Όσοι υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 27 Αυγούστου θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση τον Αύγουστο, ενώ δεν θα έχουν την έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής.

Παράλληλα η καθυστερημένη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και το ενδεχόμενο παράτασης θα δημιουργήσει προβλήματα στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και δεν αποκλείεται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν έως το τέλος Οκτωβρίου 2021 τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, όπως συνέβη και πέρυσι.

Καμία δημοσίευση για προβολή