Η πανδημία σαρώνει την Αθήνα: Σε 40 ημέρες μείωση του ιϊκού φορτίου δείχνουν τα λύματα – Νέα έξαρση στην χρήση κοκαϊνης

λύματα ιϊκό φορτίο

Πολύ βαριά επιδημιολογική εικόνα, με κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, δείχνουν τα λύματα της Αττικής, με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης να προειδοποιεί ότι απαιτούνται περίπου 40 ημέρες για να υπάρξει ύφεση.

Ο Νίκος Θωμαϊδης, σε συνέντευξή του στο libre.gr, απέδωσε την μεγάλη ένταση του τρίτου κύματος της πανδημίας κυρίως στα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού και σημείωσε την νέα έξαρση στην χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων και κοκκαϊνης, που επίσης αποτυπώνεται στα λύματα.

“Είμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος”

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ επεσήμανε τα εξής:

  • Αυτή τη στιγμή, υπολογίζουμε ότι είμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος, επειδή καταγράφουμε ένα σταθερά υψηλό ιικό φορτίο, εδώ και πάρα πολύ καιρό, χωρίς να διαφαίνεται κάποια τάση ύφεσης. Με αυτό ως δεδομένο, αν για να φτάσει στο peak το τρέχον κύμα χρειάστηκαν 40 μέρες, τόσο περίπου χρειάζεται και για να μειωθεί, για α δούμε την αποκλιμάκωση.
  • Αυτό σημαίνει, ουσιαστικά, ότι μπορεί, προς το τέλος Απριλίου, να έχουμε φτάσει σε ένα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο βασίζεται στην παραδοχή ότι το κάθε κύμα παρουσιάζει κανονική κατανομή. Μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι, εάν αρχίσει να μειώνεται το τρίτο κύμα και με τη βελτίωση του καιρού, ενδέχεται να ισχύσουν κάπως πιο χαλαρά μέτρα, με άνοιγμα των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους. Χωρίς εγώ να είμαι ειδικός στο ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν, θα μπορούσε, παράλληλα με τη μείωση της καμπύλης του κύματος και τον πιο ζεστό καιρό, να ληφθούν σιγά-σιγά μέτρα σταδιακής χαλάρωσης και ανοίγματος των δραστηριοτήτων”.
  • “Είναι σίγουρο ότι η έκρηξη, που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα, στην αύξηση του ιικού φορτίου οφείλεται στις μεταλλάξεις. Από όλες τις μετρήσεις που γίνονται αυτήν την περίοδο σε θετικά κλινικά δείγματα, φαίνεται στο ρινοφαρυγγικό επίχρισμα θετικών φορέων, ότι ο πληθυσμός που παράγουν αυτά τα νέα στελέχη (των μεταλλάξεων του ιού) είναι πολύ μεγαλύτερος από τον πληθυσμό που παρήγαγαν τα προηγούμενα, μη μεταλλαγμένα στελέχη του SARS-COV-2.
  • Το ιικό φορτίο σε αυτό το κύμα υπολογίζεται να είναι περίπου τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερο από ότι ήταν τον περασμένο Νοέμβριο”.

Για τη χρήση φαρμάκων και ναρκωτικών:

  • Παρατηρήσαμε μία ύφεση στη χρήση των αντικαταθλιπτικών και των αγχολυτικών κατά τους θερινούς μήνες, ειδικά τον Αύγουστο. Δε συνέβη το ίδιο και με τη χρήση της κοκαΐνης, και μάλιστα τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, παρατηρήθηκε πάλι αύξηση στη χρήση κοκαΐνης.
  • Σχετικά με τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά, παρατηρήσαμε μετά τη μείωση του καλοκαιριού, αύξηση πάλι σταδιακά από το Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο. Δηλαδή, κάτω από τις συνθήκες εγκλεισμού, που έφερε η επιστροφή της πανδημίας, με το δεύτερο κύμα και το δεύτερο lockdown, και πάλι ο κόσμος στράφηκε στη λήψη ψυχοτρόπων φαρμάκων.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή