Η παράταση του lockdown συμπιέζει τα μέτρα στήριξης: Τι σχεδιάζεται για την προκαταβολή φόρου – Σταϊκούρας: Ανέφικτο να καλυφθούν όλες οι απώλειες– «Χαραμάδα» για ανοικτή εστίαση το Πάσχα

προκαταβολή φόρου

Σε συμπληγάδες βρίσκεται η άσκηση της οικονομικής πολιτικής αφού οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και η παράταση του lockdown στην αγορά δημιουργούν νέες δαπάνες και υστέρηση εσόδων που δεν μπορεί να αντέξει ο προϋπολογισμός.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδόν «εκλιπαρεί» για το άνοιγμα των καταστημάτων και των επιχειρήσεων ει δυνατόν και την ερχόμενη εβδομάδα αλλά η έκκληση αυτή φαίνεται να προσκρούει στην άρνηση των λοιμωξιολόγων καθώς τα κρούσματα κινούνται σε υψηλά επίπεδα και το σύστημα υγείας, ειδικά στις μονάδες εντατικής θεραπείας στην Αττική, βρίσκεται στα όρια του.

Σταϊκούρας: Ανέφικτο να καλυφθούν όλες οι απώλειες

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε χθες ότι θα υπάρξουν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, αλλά πρόσθεσε με έμφαση ότι όσο παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία της οικονομίας τόσο είναι ανέφικτο να καλυφθούν όλες οι απώλειες.

Τις επόμενες εβδομάδες θα τεθούν σε εφαρμογή μέτρα,  όπως το πρόγραμμα κάλυψης παγίων δαπανών επιχειρήσεων, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και στο πρόγραμμα “Γέφυρα 2” για τα δάνεια των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται  ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου το κόστος για τον προϋπολογισμό (μείωση εσόδων και αύξηση δαπανών) είναι περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ μηνιαίως λόγω του lockdown ενώ τα πρόσθετα μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνεται η Αττική κοστίζουν περίπου 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 67% του τζίρου της οικονομίας παράγεται στις «κόκκινες» περιοχές.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες το οικονομικό επιτελείο αναγκάζεται να εμμείνει σε  αποφάσεις , όπως για να παράδειγμα να μη δοθεί νέα παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, που πρέπει να πληρωθούν εμπρόθεσμα μέχρι σήμερα το μεσημέρι, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει τις δυσκολίες που έχουν αρκετοί κάτοχοι ΙΧ για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

«Καίγεται» η μείωση της προκαταβολής φόρου

Ταυτόχρονα αναθεωρεί άλλες αποφάσεις του, όπως για παράδειγμα η μειωμένη προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, που είχε εφαρμοστεί το 2020.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν, ότι παρά το γεγονός , ότι η απόφαση για μειωμένη προκαταβολή ήταν ειλημμένη πιθανώς δεν θα εφαρμοσθεί το 2021, λόγω της έλλειψης δημοσιονομικού χώρου, ως συνέπεια της πανδημίας και του lockdown στην αγορά. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός  Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μείωσης της προκαταβολής φόρου.

Οι πιθανότητες να εφαρμοσθεί η αρχική απόφαση είναι λιγοστές και συναρτώνται από τις επιδόσεις των δημοσίων εσόδων εφόσον ανοίξει η αγορά μέσα στον Μάρτιο και η εστίαση τον Μάιο.

“Χαραμάδα” για να ανοίξει η εστίαση πριν από το Πάσχα

Αναφερόμενοι στο άνοιγμα της εστίασης παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, να ζητήσουν από την επιτροπή λοιμωξιολόγων να εξετάσει την λειτουργία της εστίασης σε ανοιχτούς χώρους το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, ώστε να μην χαθεί ολοκληρωτικά και η περίοδος του Πάσχα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών η εφαρμογή της απόφασης για μειωμένη προκαταβολή έως και 100% θα είχε κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, αφού οι επιχειρήσεις αναμένεται να παρουσιάσουν μειωμένα κέρδη το 2020 κατά 30-40% σε σχέση με το 2019.

Πάντως το οικονομικό επιτελείο έχει στη διάθεσή του και σενάριο που προβλέπει μειωμένη προκαταβολή σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που ναι μεν επλήγησαν από την πανδημία αλλά παρά ταύτα θα εμφανίσουν για το 2020 αξιοσημείωτα κέρδη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή