Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξηγεί γιατί "δεν χρειάζεται να γίνει περικοπή στις συντάξεις"

«Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν χρειάζεται» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής. Και εξήγησε ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί, καθώς το «πάγωμα» στις συνταξιοδοτικές αποδοχές εως το 2022 που ήδη έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση αποφέρει μεγαλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την περικοπή τους.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε το Μαξίμου για φθηνούς επικοινωνιακούς και πολιτικούς τακτικισμούς αναφορικά με τις νέες περικοπές στις συντάξεις. Και επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει την οικονομική, πολιτική και ηθική ευθύνη για την νέα γενιά περικοπών».

«Η περικοπη έχει τις υπογραφές ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ»

Υπενθύμισε επίσης ότι οι νέες μειώσεις φέρουν αποκλειστικά τις υπογραφές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ανέφερε ότι «πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών και σε αυτή την περίοδο η κυβέρνηση επιδιώκει την μετακύληση των επώδυνων μέτρων στις επόμενες κυβερνήσεις. “Λεω στις επόμενες κυβερνήσεις, γιατί δυστυχώς η επόμενη μακρά περίοδος είναι ναρκοθετημένη” είπε.Και εξήγησε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει δεσμευτεί με μια πολιτική – δημοσιονομική συμφωνία που προβλέπει επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Δεν υπάρχει λογική, τόνισε. Μας καταδικάζει σε στασιμοχρεωκοπία. Συνυπάρχουν υψηλά πλεονάσματα με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

«Πρώτα θύματα οι συνταξιούχοι»

«Αυτό το δημοσιονομικό πλαίσιο έχει μια σειρά από επιπτώσεις, συνέχισε. Οι επιπτώσεις οφείλονται στο ότι ενώ η χώρα ετοιμαζόταν να βγει από τα μνημόνια το 2014, τελικά οδηγήθηκε σε δευτερογενή κρίση που προκάλεσε βαθειά δημοσιονομική βλάβη. Τα πρώτα θύματα της πολιτικής αυτής είναι οι συνταξιούχοι».

«Φθάνουμε τώρα στο ρητορικό επικοινωνιακό παιχνίδι της περικοπής των συντάξεων. Αυτό το μέτρο ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μόνοι τους το ψήφισαν. Το ψήφισαν γιατί έχουν την πλήρη ευθύνη: οικονομική, ηθική πολιτική γι αυτή την νέα γενιά περικοπών. Είναι άλλο να περικόπτεις συντάξεις το 2010-12 που ξεκίναγες με πρωτογενές έλλειμμα και άλλο να ξεκινάς από την βάση του 2014 με πρωτογενές διαρθρωτικό πλεόνασμα».

Γιατί δεν χρειάζεται το μέτρο της περικοπής

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι «η προσωπική μου θέση είναι καθαρή: το μέτρο της περικοπής ονομαστικών συντάξεων δεν χρειάζεται. Νομοθετήθηκε από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕλ παράλληλα με ένα πιο βαρύ μέτρο. Το πάγωμα των συντάξεων έως το 2022”.

“Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του παγώματος είναι μεγαλύτερο της ονομαστικής περικοπής συντάξεων” και συμπλήρωσε: «Από αυτή την οπτική γωνία, σημασία έχει η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος που θα μπορούσε να επιτευχθεί με την επέκταση του παγώματος εως το 2022 και τον επανασχεδιασμό του ασφαλιστικού συστήματος. Υπάρχουν υπεύθυνες λύσεις», κατέληξε.