Η πραγματικότητα για την Folli Follie ξεπερνάει κάθε φαντασία – Οι Κουτσολιούτσοι συναγωνίζονται τον Κοσκωτά

    Τα πραγματικά στοιχεία της οικονομικής κατάστασης της Folli Follie ξεπερνούν κάθε φαντασία. Η ελληνική εταιρεία που απευθυνόταν στην ασιατική αγορά του 1,7 δισεκατομμυρίου καταναλωτών αποδεικνύεται μια μεγάλη «φούσκα».

    Αποδεικνύεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρική απάτη που γνώρισε ποτέ η χώρα, μία απάτη που συναγωνίζεται την υπόθεση Κοσκωτά. Μία εταιρεία που συστηματικά μόχλευε τον ισολογισμό της σε εξωφρενικό βαθμό: οι πωλήσεις στην Ασία είναι μικρότερες κατά 1 δισ. ευρώ από αυτές που παρουσίαζε, ενώ το «πλούσιο» ταμείο των 296 εκατ. τελικά είχε μόνο 6,4 εκατ. ευρώ!

    Το αποτέλεσμα ήταν να εμφανίζεται ως μία εταιρεία-κολοσσός όταν οι πωλήσεις της δεν ξεπερνούσαν συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, προφανώς και υπάρχουν ευθύνες για τις μετοχές που πούλησαν οι βασικοί μέτοχοι κατά το διάστημα αυτό, αλλά και για τα ομόλογα που πουλήθηκαν σε επενδυτές.

    Είναι ενδεικτικό ότι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο πουλήθηκαν ομόλογα αξίας 300 εκατ. ευρώ, ενώ και ο πρόεδρος της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος τοn Μάιο του 2017 είχε πουλήσει 1,15 εκατομμύριa μετοχές, που αντιπροσώπευαν το 1,7% της εταιρείας, σε ξένους επενδυτές προς 20 ευρώ τη μία, βάζοντας στην τσέπη 23 εκατ. ευρώ.

    Ταυτόχρονα εγείρονται πολλά ερωτήματα για τη γεμάτη κατανόηση στάση της κυβέρνησης, που εξάντλησε κάθε περιθώριο ανοχής, με αποτέλεσμα από τις 3 Μαΐου όπου έγινε η καταγγελία μόλις την προηγούμενη εβδομάδα να έρθει στην επιφάνεια το μέγεθος του σκανδάλου ενώ οι πρωταγωνιστές κυκλοφορούν ελεύθεροι. Το συγκεκριμένο γεγονός μάλιστα έκανε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη να καταγγείλει πως «για το σκάνδαλο της εταιρείας Folli Follie υπάρχουν αυταπόδεικτες ευθύνες. Και είναι αδιανόητο οι ευθύνες αυτές, ειδικά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να μην έχουν ακόμη αναληφθεί».

    [more]

    Μια τεράστια απάτη που κράτησε 18 χρόνια

    Στην ελληνική αγορά αλλά και στο εξωτερικό δυσκολεύονται ακόμα να συνειδητοποιήσουν τις διαστάσεις της απάτης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ισολογισμό του 2017 οι συνολικές πωλήσεις του oμίλου έφταναν τα 1,42 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 1,11 δισ. ήταν, υποτίθεται, οι πωλήσεις στην περιοχή της Ασίας, όπου σύμφωνα με το πόρισμα της Alvarez & Marsal τελικά ήταν μόλις 116 εκατ. ευρώ! Η εταιρεία είχε ανακοινώσει κέρδη μετά από φόρους 216,8 εκατ. ευρώ το 2017. Μάλιστα το ασιατικό σκέλος φερόταν να έχει κέρδη 316,4 εκατ. ευρώ. Τελικά, κατά την Alvarez & Marsal το αποτέλεσμα από τη δραστηριότητα στην Ασία ήταν ζημιογόνο κατά 44,7 εκατ. ευρώ! Ολα τα παραπάνω δίνουν μία αίσθηση των μεγάλων οικονομικών διαφορών και του νέου σοκ που μπορεί να προκαλέσει ο αναμορφωμένος ισολογισμός 2017, ο οποίος θα βασίζεται στα πραγματικά στοιχεία.

    Η ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά την αποκάλυψη των καταγγελιών και παρά τον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί συμβιβάστηκε με την απάντηση που έδωσε στο επίσημο ερώτημά της ο διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie ότι δεν γνωρίζει τη χρηματοοικονομική κατάσταση της θυγατρικής στην Ασία. Με τη στάση αυτή έδωσε, άγνωστο γιατί, χρόνο στη Folli Follie, ενώ πολλά ερωτήματα υπάρχουν και σε σχέση με το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Τις απαντήσεις που δεν μπόρεσε να αποσπάσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο οποίος παραιτούμενος την περασμένη εβδομάδα δήλωσε: «Δυστυχώς, δεν μπόρεσα να ελέγξω επιτυχώς τη λειτουργία των ασιατικών εταιρειών με δική μου ευθύνη, γεγονός που οδήγησε στην παρούσα δυσάρεστη κατάσταση στα οικονομικά του ομίλου».

    Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το newmoney.gr (ρεπορτάζ των Στέλιου Μορφίδη, Δημήτρη Παφίλα)

    Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

    [/more]

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή