Η προκήρυξη εκλογών μπλοκάρει το διαγωνισμό για τη ΔΕΗ αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΠΑ - ΕΛΠΕ

Σαρωτικές αλλαγές δημιουργεί η προκήρυξη των εθνικών εκλογών στο μέτωπο της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ.

Καθώς η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τις μονάδες της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη είναι αύριο 28 Mαίου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός ανεξάρτητα από την ολιγοήμερη παράταση που πιθανόν να πάρει βαίνει προς δεύτερο ναυάγιο.

Οι υποψήφιοι εξακολουθούν να βλέπουν σοβαρές αβεβαιότητες στα περιουσιακά assets της ΔΕΗ γεγονός που δεν συνηγορεί στην εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος από την πλευρά τους. Πέραν από το γεγονός ότι μνηστήρες όπως η Τσεχική Seven Energy έχουν ήδη αποχωρήσει από το διαγωνισμό και όλοι οι υπόλοιποι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την περιπέτεια των λιγνιτικών της ΔΕΗ, στα αρνητικά προσμετράτε και η είσοδος της χώρας από χθες το βράδυ σε φουλ προεκλογική περίοδο.

Όλα δείχνουν ότι οι τελικές αποφάσεις για την Επιχείρηση τόσο για τα λιγνίτη όσο και για την «αναστήλωση» της ΔΕΗ θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση, όπως αντίστοιχα εκτιμάται ότι θα συμβεί και με την πώληση της ΔΕΠΑ.

Ο σχετικός διαγωνισμός βραχυκύκλωσε τους τελευταίους μήνες από τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην πρόσληψη των περίπου 200 εργολαβικών υπαλλήλων. Μόλις την περασμένη Τετάρτη ανακοινώθηκε από την ΔΕΔΑ, θυγατρική της ΔΕΠΑ, η απόφαση να υλοποιηθεί τμήμα του σχεδιασμού εκείνου. Είναι όμως σαφές ότι οι εκλογές θα μεταθέσουν και αυτό το πωλητήριο.

Το αδιέξοδο του διαγωνισμού φάνηκε την προηγούμενη εβδομάδα και από την ακύρωση της γενικής συνέλευσης των μετόχων που είχε προσδιοριστεί αρχικά για τις 31 Μαίου, προκειμένου να αποφασιστεί ο διαχωρισμός της ΔΕΠΑ στον τομέα της Εμπορίας και των Υποδομών.

Οριστική ταφόπλακα μπαίνει και στην πώληση των ΕΛΠΕ, μια ιδιωτικοποίηση που μετά τον τελευταίο άγονο διαγωνισμό αντιμετωπίστηκε χλιαρά τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους μετόχους.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ