Η πρόληψη της υγείας είναι στάση ζωής!

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα υγείας, ας εστιάσουμε όλοι στην πρόληψη και την ενίσχυση της υγείας μας ώστε να αποφύγουμε κατά το δυνατόν, ασθένειες και καταπονήσεις και να κερδίσουμε τη ζωή!

Στη σύγχρονη ιατρική έχουν γίνει τεράστια άλματα για την αντιμετώπιση καταστάσεων που απειλούν τη ζωή. Νέες διαγνωστικές μέθοδοι, νέες θεραπείες και φάρμακα επιτρέπουν στους υγειονομικούς να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τα νοσήματα.

Γιατί όμως να περιμένουμε να αρρωστήσουμε για να κάνουμε κάτι καλό για την υγεία μας? Γιατί να μην υιοθετήσουμε σήμερα έναν υγιεινό τρόπο ζωής; Η προληπτική ιατρική φροντίδα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής. Έχει ως κύριο σκοπό την προφύλαξη του ανθρώπου από διάφορα νοσήματα και όπως σοφά επισημαίνει ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης, καλύτερα να προλαβαίνουμε παρά να θεραπεύουμε («Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν»). 

Τι πρέπει να κάνουμε;

Πρέπει να ακολουθούμε συνήθειες στη ζωή μας που μας βοηθούν να είμαστε και να νιώθουμε καλύτερα.  Και αυτό δεν είναι πάντα κάτι που βλέπουμε άμεσα, αλλά το βιώνουμε μακροχρόνια, απολαμβάνοντας καλή υγεία σε σώμα, ψυχή και πνεύμα.

Είναι εύκολο; Όχι πάντα. Είναι όμως στο χέρι μας και εξαρτάται απόλυτα από εμάς τους ίδιους.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Συστηματική ενημέρωση για θέματα υγείας και μέτρων πρόληψης. Περάστε τις γνώσεις σας στα παιδιά. Αποτελέστε οι ίδιοι ένα καλό παράδειγμα εφαρμόζοντας συστηματικά οι ίδιοι τα μέτρα πρόληψης.

Θετική στάση ζωής

Υιοθετείστε μια καλή, υγιεινή και θετική στάση ζωής που θα διασφαλίσει την καλή υγεία, τόσο τη δική σας  όσο και των παιδιών σας.

Προληπτικός έλεγχος

Τακτικός έλεγχος: Διαγνωστικές αιματολογικές εξετάσεις, καρδιολογικός, οφθαλμολογικός, οδοντιατρικός έλεγχος και έλεγχος ακοής. Ειδικές εξετάσεις για άνδρες και γυναίκες σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και τις οδηγίες του οικογενειακού σας γιατρού.

Υιοθέτηση μέτρων για την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων

Ορθή χρήση αντιβιοτικών, εμβολιασμοί, μέτρα πρόληψης όπως ανακοινώνονται από τους φορείς Υγείας.  Μάσκα, απολύμανση, αποστάσεις, εμβολιασμός.

Ισορροπημένη υγιεινή διατροφή

Υιοθετείστε μεσογειακή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά. Απαραίτητο το πρωϊνό. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι αυτή που παρέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία, τα οποία έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός στις σωστές ποσότητες και μπορούν να αποτελέσουν το σπουδαιότερο σύμμαχο του κατά των ασθενειών.

Άφθονο νερό

Ακούστε το σώμα σας, είναι βέβαιο ότι αν είναι αφυδατωμένο θα σας το δείξει. Το νερό είναι  απαραίτητο σε όλες τις βιοχημικές διεργασίες που γίνονται στο σώμα μας και βοηθάει στα πάντα!

Άσκηση για μικρούς και μεγάλους

Αεροβική δραστηριότητα και μυϊκή ενδυνάμωση  Ένας οργανισμός θωρακίζεται καλύτερα κατά των ασθενειών όταν ασκείται σε καθημερινή βάση, ανάλογα με την ηλικία του, το φύλο, τη φυσική του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης. Ταυτόχρονα, η άσκηση βοηθά στην απόκτηση καλής διάθεσης και μεγαλύτερης αισιοδοξίας

Αποφυγή βλαβερών συνηθειών

Αποφύγετε βλαβερές συνήθειες όπως αλκοόλ και κάπνισμα. Παρασύρουν σε έναν τρόπο ζωής που μόνο προβλήματα θα επιφέρει.

Καλός ύπνος

Είναι πολύ σημαντικός για την υγεία.  Αν δεν κοιμάστε αρκετά και δεν κάνετε καλό και ήρεμο ύπνο, αυξάνεται ο κίνδυνος για παθήσεις όπως παχυσαρκία, καρδιοπάθεια, αλλά και κατάθλιψη.

Ήρεμη φυσική ζωή και καλή ψυχική υγεία

Αποφυγή του άγχους, αισιοδοξία και θετική αντιμετώπιση της ζωής, η αίσθηση της ασφάλειας και της οικογενειακής αγάπης, αποτελούν τα συστατικά μιας ήρεμης και ισορροπημένης ζωής που οδηγεί σε καλή σωματική αλλά και ψυχική υγεία.

Προσωπική Υγιεινή

Πρέπει να τηρείται σχολαστικά και καθημερινά. Μπάνιο, πλύσιμο χεριών και ποδιών, στοματική υγιεινή, φροντίδα σε νύχια, μαλλιά και δέρμα.

Συνθήκες υγιεινής

Προσοχή σε θέματα καθαριότητας όταν βρίσκεστε εκτός του οικείου περιβάλλοντος. Σχολαστική καθαριότητα και  μεγάλη προσοχή στη χρήση της τουαλέτας ιδιαίτερα σε κοινοχρήστους χώρους (σχολείο, καφετέρια κ.λπ.). Αποφύγετε κάθε τι που σας φαίνεται ότι δεν διαθέτει ικανές συνθήκες υγιεινής.

 

Και μην ξεχνάτε!

  • Κάντε καλές πράξεις: επιφέρει μόνο θετικές συνέπειες
  • Ανακαλύψτε και αγαπήστε τον εαυτό σας. Θα δείτε τη ζωή διαφορετικά!
  • Να είστε πάντα ανοιχτοί σε προκλήσεις και αλλαγές
  • Να αγαπάτε αλλήλους!
  • Να χαμογελάτε…

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή