Η πρόνοια προσφυγής στις αγορές χρηματοδότησε μέχρι τώρα τις δαπάνες της κρίσης – Η αλήθεια για το “μαξιλάρι” των 37 δισ. ευρώ

Φορολογικά έσοδα 39,8 δισ. στο 8μηνο, 9,2% υψηλότερα του στόχου

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει υποχρέωση να ξεκαθαρίσει άμεσα στον ελληνικό λαό τι ακριβώς συμβαίνει με τα δημόσια οικονομικά. Έχει χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση χρήματα από τα 37 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ παρακαταθήκη στη χώρα για μία δύσκολη στιγμή;» διερωτάται στη δήλωσή του ο Αλ. Χαρίτσης, εκπρόσωπος του Αλέξη Τσίπρα.

Πολιτικοί αναλυτές, σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή , την αποδίδουν σε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. “Δύο τινά μπορεί να ισχύουν, αναφέρουν: Ή στο ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει ή συνειδητά δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις για το “τι άφησαν” – πράγμα πιθανότερο –  προκειμένου να δημιουργήσουν “γεγονός”, σε μια εποχή που είναι πολιτικά και δημοσκοπικά “σε μειονεκτική θέση”.

Όπως, σε ανύποπτο χρόνο έχει αναλύσει το economico, η αλήθεια για τα 37 δισ “παρακαταθήκη” που “άφησε” ο ΣΥΡΙΖΑ είναι:

  1. Πρόκειται για δύο διαφορετικά ποσά: τα  15,7 δις ευρώ (το λεγόμενο “μαξιλάρι” ασφαλείας) που αποτελούν την τελευταία εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προς τη χώρα μας, μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου. Είναι κεφάλαια τα οποία δεν επιτρέπεται να  διαχειριστεί το κράτος και αποτελούν εγγύηση προς στις αγορές. Είναι χρήματα τα οποία –σύμφωνα με την διαπραγμάτευση χρέους του 2018 – είναι δεσμευμένα από τον ESM και  προκειμένου να εκταμιευθούν μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, χρειάζεται η   έγκρισή  του.Αυτό δεν είναι δυνατόν να αγνοεί ο εκπρόσωπος του κ. Τσίπρα. Γιατί δόθηκε στην Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς λόγω της αναξιοπιστίας της τότε Κυβέρνησης και της αδυναμίας της να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο από τις αγορές. Μας είπαν, με δυό λόγια, “πάρτε το για να το έχετε εγγύηση, αν οι αγορές εξακολουθούν και σας γυρίζουν την πλάτη”.
  2. Το υπόλοιπο ποσό 21,3 δις ευρώ μπορεί να μην είναι δεσμευμένο από τους δανειστές,  όμως οτιδήποτε πέρα από το “μαξιλάρι” των  15,7 δις ευρώ, αποτελεί έσχατη ανάγκη. Αυτό το ποσό προέρχεται από δύο πηγές: από το υπερπλεόνασμα – δηλαδή το αίμα εργαζόμενων και επιχειρήσεων -από την υπερφορολόγηση του κ. Τσίπρα και από τη συνεχή  ροή εισροών και εκροών στα δημόσια ταμεία (από τη μια φόροι και άλλα κρατικά έσοδα και από την άλλη κρατικές δαπάνες και εξόφληση χρεολυσίων) . Σε αντίθεση με τα 15,7 δις ευρώ, αυτό το ποσόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί  ελεύθερα από το Ελληνικό Δημόσιο. Όμως… δεν είναι όλο το ποσόν διαθέσιμο, δίχως συνέπειες. Και αυτό γιατί:
  • Πρώτον, μεγάλο μέρος των ταμειακών κεφαλαίων είναι αποθεματικά της Γενικής κυβέρνησης και των κρατικών φορέων (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, Δήμοι κτλ.) των οποίων οι καταθέσεις βρίσκονται στις τράπεζες και η ενδεχόμενη απόσυρση τους θα προκαλέσει όχι μόνο προβλήματα ρευστότητας στους οργανισμούς αυτούς και στο ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα , αλλά θα είναι πλήγμα και για την καταθετική βάση των τραπεζών.
  • Δεύτερον,  το δημόσιο αποκτά πρόσβαση στα διαθέσιμα αυτά μέσω εσωτερικού βραχυπρόθεσμου δανεισμού – repos και υπάρχει όριο στο πόσα από αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν χωρίς να επηρεάσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των φορέων – καταθετών.

Το Ταμείο του Ελληνικού Κράτους το πρώτο τρίμηνο του 2020 διέθετε περίπου 36 δις ευρώ ταμειακά διαθέσιμα. Η κυβέρνηση, δηλαδή, έχει “τραβήξει” μέχρι τώρα επιπλέον ένα δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα για τις πρόσφατες ανάγκες της κρίσης. Και αυτό γιατί είχε στη διάθεσή της το προϊόν του δανεισμού που στο μεταξύ είχε την πρόνοια να παργματοποίήσει (βγήκε τρεις φορές στις αγορές με έκδοση 7ετούς, 15ετούς και 10ετούς ομολόγου)

Είναι συνεπώς κατανοητό ότι εάν δεν υπήρχε αυτή η πρόνοια, αυτή η δυνατότητα και εάν δεν είχαμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία μας στην διεθνή κοινότητα, τα ταμειακά διαθέσιμα θα είχαν περιοριστεί κατά τουλάχιστον 8,5 δις ευρώ, οδηγώντας σε αδυναμία αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Από εδώ και πέρα – και εφόσον διαρκεί η πρωτοφανής κρίση – αρχίζουν τα δύσκολα. «Μέχρι τον Ιούλιο θα τα βγάλουμε πέρα χωρίς προβλήματα, από κει και πέρα είναι συνάρτηση του τι θα γίνει», σχολίαζε πηγή του υπουργείου Οικονομικών (στην “Καθημερινή”)

Αναφερόμενες στο θέμα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι “παρά το γεγονός ότι κατέστη δυνατό να υπάρχει αυτό το σημαντικό Ταμείο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε αλόγιστοι στη χρήση του. Η Κυβέρνηση οφείλει να διαχειρίζεται με σύνεση το Ταμείο του Κράτους, που δεν ανήκει ούτε στον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών, ούτε στον εκάστοτε Πρωθυπουργό. Είναι χρήματα των Ελλήνων πολιτών και θα τα διαχειριστούμε με υπευθυνότητα και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Για να ξεπεράσουμε την κρίση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, παραμένοντας αξιόπιστοι και τιμώντας την εμπιστοσύνη όλων”

Για περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή