Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα επιμηκύνει το προφίλ ωρίμανσης της Ελλάδας εκτιμά η Moody's

Ως γεγονός πιστωτικά θετικό αποτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s για το αξιόχρεο της Ελλάδας το «πράσινο φως» που έλαβε για την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος 40% του συνολικού δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ δίνει τη δυνατότητα για μείωση των δαπανών των τόκων της Ελλάδας και επιμηκύνει το μέσο προφίλ της ωρίμανσης του χρέους, δυο στοιχεία που είναι πιστωτικά θετικά για το κράτος.

Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, τα δάνεια του ΔΝΤ αντιστοιχούν σε μόλις το 2,6% του χρέους της Ελληνικής κυβέρνησης, όμως οι δαπάνες για τα επιτόκια των δανείων του ΔΝΤ είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές για τις άλλες υποχρεώσεις της χώρας, ιδιαίτερα αυτές προς την ευρωζώνη, αλλά και υψηλότερες από τις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας. Επιπλέον, τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν πολύ πιο σύντομη ωρίμανση απ’ ότι τα δάνεια από τον EFSF και τον ESM.

Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα επιμηκύνει το προφίλ ωρίμανσης της Ελλάδας, που έχει ήδη επιμηκυνθεί λόγω των πολύ μακροπρόθεσμων όρων αποπληρωμής των δανείων της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει 3,7 δισ. ευρώ που χρωστά στο ΔΝΤ φέτος και του χρόνου. Το επιτόκιο επί των δανείων αυτών είναι 5,13% έναντι του 1,4% που είναι κατά μέσο όρο το κόστος της χρηματοδότησης από τον EFSF και τον ESM, και των κουπονιών 3,45% επί της πρόσφατης έκδοσης πενταετών ομολόγων και 3,875% επί της πρόσφατης έκδοσης 10ετών ομολόγων.

Με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η Ελλάδα αναμένει να εξοικονομήσει περίπου 150 εκατ. ευρώ, ή κοντά στο 0,1% του ΑΕΠ, και 2,4% επί των δαπανών της για την αποπληρωμή επιτοκίων. Η Ελλάδα χρειαστεί ακόμα να αποπληρώσει 1,3 – 2 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ κατά την περίοδο 2021 – 2023 και 284 εκατ. ευρώ το 2024. Η χρηματοδότηση της πρόωρης αποπληρωμής θα πραγματοποιηθεί με κεφάλαια από το μαξιλάρι ρευστότητας.

Περισσότερα σε λέξεις

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από Ιρλανδία και Πορτογαλία όταν ήταν στις αρχικές φάσεις της πλήρους επιστροφής στις αγορές, όπως είναι και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, δημιούργησαν κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές με τις πρόωρες αποπληρωμές τους.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ