Παρά τις υποσχέσεις, η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι για λίγους και έχει ημερομηνία λήξης

Παρά τις εξαγγελίες ότι πάντα θα υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για τους δανειολήπτες η κυβέρνηση καταλήγει “σε προστασία” μόλις ενός χρόνου.

Το νέο πλαίσιο προστασίας δεν θα καλύπτει καν οφειλές του 2019 και μετά, αλλά και για όσους σπεύσουν να ενταχθούν θα προβλέπει επαναξιολόγηση σε ένα ή τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός προστασίας, ακόμη και όσοι μπορέσουν τελικά να ενταχθούν στο νέο σύστημα.

Ενώ πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι υπήρξε συμφωνία για μια κοινή πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και των ελληνικών τραπεζών, εχθές το Μαξίμου συγκάλεσε νέα σύσκεψη και ανακοινώθηκε νέα συμφωνία.

Στις τρεισήμισι ώρες που κράτησε η χθεσινή συνάντηση με τη συμμετοχή του Υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο με τους τραπεζίτες ζητήθηκαν  θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων, όπως επί λέξει ανέφεραν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Ποια ήταν όμως τα τεχνικά θέματα που έχριζαν διευκρινήσεων; Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές και τραπεζικούς παράγοντες που μετείχαν στη σύσκεψη:

[more]

Οι τραπεζίτες έθεσαν το θέμα της καταχρηστικής χρήσης του καθεστώτος παροχής προστασίας για τη ματαίωση πλειστηριασμών, αλλά και το θέμα της εκτίμησης της αξίας της πρώτης κατοικίας.

Ζήτησαν επίσης να διευκρινιστεί σαφώς ότι με τον νέο νόμο η υποβολή αίτησης υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας δεν θα μπορεί να υποβληθεί τις παραμονές προγραμματισμένου πλειστηριασμού. Και αυτό προκειμένου να μπει ακόμη μία δικλίδα ασφαλείας έναντι των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι προχωρούν σε αίτηση για καθεστώς προστασίας λίγο πριν από τον προγραμματισμένο πλειστηριασμό του ακινήτου τους, εξασφαλίζοντας έτσι την ματαίωσή του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το άλλο θέμα που έθεσαν οι τραπεζίτες και έχει να κάνει επίσης με παρελκυστική τακτική δανειοληπτών για να καθυστερήσουν τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, αφορά στην αμφισβήτηση της εκτίμησης της αξίας του ακινήτου.

Συγκεκριμένα, οι τραπεζίτες ζήτησαν να διευκρινιστεί τι θα γίνει στην περίπτωση που κατά την δικάσιμο της υπόθεσης του δανειολήπτη, η τράπεζα παραστεί με τον εκτιμητή ο οποίος θα δηλώσει την αξία με την οποία έχει εκτιμηθεί το ακίνητο και ο δανειολήπτης αντικρούσει την εκτίμηση αυτή με μάρτυρα, ο οποίος δεν είναι εκτιμητής.

Εκτός των δύο αυτών τεχνικών θεμάτων, στη χθεσινή συνάντηση τέθηκε το βασικό θέμα της αντιμετώπισης των περίπου 160.000 εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη. Επ΄ αυτού, οι τράπεζες ζητούσαν και οι υποθέσεις αυτές να αξιολογηθούν για το εάν πληρούν τα κριτήρια προστασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ισχύσει για τους δανειολήπτες, οι οποίοι θα υποβάλουν αίτηση με το νέο νομικό πλαίσιο. Η κυβέρνηση από την πλευρά της έλεγε ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις θα εξεταστούν με το παλαιό καθεστώς και μόνο οι νέες αιτήσεις θα αξιολογηθούν με το νέο.

Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση στο νέο πλαίσιο για τους δανειολήπτες που έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου Κατσέλη και οι υποθέσεις τους δεν έχουν τελεσιδικίσει ακόμα, είναι προαιρετική.

Τα κριτήρια ένταξης στη νέα ρύθμιση μέσω της πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, θα είναι –με βάση συγκλινουσες ως τώρα πληροφορίες:

1. αντικειμενική αξία ακινήτου 250.000 ευρώ.

2. συνολικό υπόλοιπο οφειλών από δάνεια με υποθήκη ή εγγύηση πρώτη κατοικία μέχρι 130.000 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν θα είναι καθαρό αλλά θα συμπεριλαμβάνονται και οι λογιστικοποιημένοι τόκοι.

3. για «κούρεμα» του υπολοίπου του δανείου:

α) η αξία του να υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και

β) εισοδηματικά κριτήρια από 12.500 ευρώ για τον άγαμο μέχρι 36.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.

Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής μέχρι 25 χρόνια (με όριο ηλικίας του δανειολήπτη τα 80 έτη), χαμηλό επιτόκιο (euribor τριμήνου +2%), «κούρεμα» και επιδότηση της δόσης 30% -ή έως και 100% σε ειδικές περιπτώσεις.

[/more]

Από το newsroom του Economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή