Η πρώτη δόση της σφιχτής εποπτείας θα είναι τρία χρόνια προαναγγέλλουν οι δανειστές

Για άλλα 2 με 3 χρόνια θα διαρκέσει η πρώτη δόση της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας δηλώνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Οι εκπρόσωποί τους προειδοποιούν μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση, ακόμη και 2 μήνες πριν την προγραμματισμένη για τις 20 Αυγούστου επίσημη λήξη των μνημονίων, ότι θα βρίσκεται υπό στενή και συνεχή παρακολούθηση για το αν και κατά πόσο συνεχίζει να προγραμματίζει τις μεταρρυθμίσεις και μετά την λήξη του προγράμματος.

 Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης,  όλοι ανεξαιρέτως οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας οι οποίοι μίλησαν σήμερα το μεσημέρι  στο συνέδριο που διοργανώνει στην Αθήνα ο Εconomist.

Ειδικότερα, σαφέστατο μήνυμα για την ανάγκη της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, έστειλαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο κουαρτέτο των δανειστών.

Το ΔΝΤ για το χρέος

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, Ο Φ. Γκέρσον, αναπληρωτής διευθυντής,του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόνισε ότι ναι μεν έχει υπάρξει πρόοδος, ωστόσο το χρέος εξακολουθεί να παραμένει μη βιώσιμο.
Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, χωρίς παλινωδίες, ανέφερε το στέλεχος του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι οι διαφορές παραμένουν, ενώ τόνισε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει διατηρήσιμη ανάπτυξη χωρίς εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων. Και πρόσθεσε πως απαιτείται εμπροσθοβαρής και ουσιαστική ελάφρυνση χρέους, προσέθεσε.

Ντ. Κοστέλο: τριμηνιαίες αξιολογήσεις

Από την πλευρά του, ο Ντ. Κοστέλο τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  υποστηρίζει ένα σημαντικό πακέτο εμπροσθοβαρών μέτρων για το χρέος, προανήγγειλε τριμηνιαίες αξιολογήσεις μετά το πρόγραμμα που όμως δεν θα ειναι πρόγραμμα. Αποκάλυψε ότι η συζήτηση για την ενισχυμένη επιτήρηση θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες και διατύπωσε την εκτίμησή του ότι αυτή θα διαρκέσει 2 με 3 χρόνια.

Δίκαιη συμφωνία για το χρέος και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ζήτησε και ο Λ. Τζιαμαρόλι, εκπρόσωπος του ESM.

Με δυό λόγια

Οι δανειστές  δεν αποχωρούν στις 20 Αυγούστου. Παραμένουν, συνεχίζοντας τους ελέγχους, συνεχίζοντας την παρακολούθηση, συνεχίζοντας τις υποδείξεις. Θα έχουμε δηλαδή για άλλα τρία χρόνια, κάτι σαν “μνημόνιο χωρίς μνημόνιο”. Η πρώτη δόση νιας μακρόσυρτης εποπτείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή