Η πρώτη κατοικία στην εποχή του κορoναϊού: Από την προσπάθεια μείωσης των  κόκκινων δανείων στο στόχο να μήν αυξηθούν

     

    Ενδεχόμενη παράταση: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για  παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει τέλη Απριλίου, εξετάζει η Κυβέρνηση. Η εξάπλωση του κοροναϊού σε όλο και περισσότερους οικονομικούς τομείς, δημιουργεί την ανάγκη στήριξης, όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και των δανειοληπτών.

    Η παράταση ωφελεί τους δανειολήπτες: Να υπενθυμίσουμε πως από Μάιο, πριν την εμφάνιση του κοροναϊού είχε δρομολογηθεί η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού δικαίου το οποίο μεταξύ άλλων προέβλεπε κατάργηση της προστασίας της α’ κατοικίας.  Το νέο  νομοθετικό πλαίσιο επίσης θα επιτρέπει την πτώχευση των νοικοκυριών και την επανεκκίνηση τους χωρίς  οφειλές. Με την ανακοίνωση του νέου νόμου πολλοί δανειολήπτες  έσπευσαν να ενταχθούν στην τωρινή ρύθμιση. Η ενδεχόμενη νέα παράταση είναι μια καλή ευκαιρία να ενταχθούν ακόμη περισσότεροι στο τωρινό καθεστώς.

    Οι προτεραιότητες και ο άγνωστος Χ: Προτεραιότητα στην παρούσα φάση δίνεται στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας με κάθε τρόπο. Εξάλλου τα μέτρα που έχουμε λάβει ως χώρα μέχρι σήμερα έχουν δημοσιονομικό κόστος 2,5% του ΑΕΠ όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 2%. Άγνωστό προς το παρόν παραμένει αν θα πραγματοποιηθούν οι πλειστηριασμοί που είχαν δρομολογηθεί τους προσεχείς μήνες, το 60% των οποίων αφορά πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Προς το παρόν λόγω της αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων έχουν παγώσει, ωστόσο δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση αναστολής τους για τους επόμενους μήνες- η οποία προϋποθέτει και την σύμφωνη γνώμη των τεχνικών κλιμακίων.

    Από την προσπάθεια μείωσης των  κόκκινων δανείων στην προσπάθεια μη αύξησης τους: Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που πιθανόν θα πάρει παράταση, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποκλιμακωθούν δραστικά τα κόκκινα δάνεια και να εξυγιανθούν οι τραπεζικοί ισολογισμοί. Πλέον, στην εποχή του κορωνοϊού στόχος δε μπορεί να είναι η αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά η μη αύξηση του ποσοστού τους. Γίνεται μια συνολική προσπάθεια να παγώσουμε την οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμασταν πριν την έλευση του ιού ώστε να προλάβουμε το ενδεχόμενο επιδείνωσης της. Άγνωστό παραμένει επίσης αν θα πραγματοποιηθούν τα τραπεζικά stress tests που είχαν δρομολογηθεί μέσα στην Άνοιξη για αυτό και το νέο πτωχευτικό δίκαιο θα εφαρμοζόταν Απρίλιο, ώστε δηλαδή να συμβάλει δραστικά στην αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων λίγο πριν το προγραμματισμένο test αντοχής.

    Παγώνουν και οι Ευρωπαϊκοί στόχοι: H αποκλιμάκωση των Ελληνικών κόκκινων δανείων αναμφίβολα ήταν στο επίκεντρο των θεσμών. Η Ευρώπη είχε θέσει στόχο αποκλιμάκωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για όλες τις χώρες φυσικά, με ιδιαίτερα έμφαση στην Ελλάδα της οποίας τα ποσοστά είναι τα υψηλότερα , αυτή την στιγμή αποτελούν το 40% του ΑΕΠ. Ο στόχος για μείωση τους στο 4% του ΑΕΠ  που έχει τεθεί από την Ε.Ε φαντάζει πλέον μακρινός.

     

     

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή