Οι προβλέψεις για την ύφεση και τι θα χάσει η Ελλάδα – Ποια τα συμπεράσματα διεθνών Οργανισμών και Οίκων αξιολόγησης

     

    Mια νέα  παγκόσμια ύφεση οι προηγούμενες προβλέψεις και το σήμερα: Φαίνεται πως είναι  αρκετά πιθανή εξαιτίας του κοροναϊού. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ενδεχόμενη νέα κρίση θα είναι χειρότερη από αυτή  του 2008. Οι προηγούμενες προβλέψεις έδειχναν πως το 2020 η παγκόσμια ανάπτυξη θα ήταν χαμηλότερη του 2,9% δηλαδή από αυτή του προηγούμενου έτους, κυρίως εξαιτίας του εμπορικού πολέμου. Σήμερα, εξαιτίας της πανδημίας ήδη 80 χώρες έχουν ζητήσει από το ΔΝΤ χρηματοδότηση έκτακτου χαρακτήρα για την αντιμετώπιση του ιού.

    Tι δυσκολίες θα έχουν οι αναπτυγμένες και  οι αναπτυσσόμενες χώρες: Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τις  αναπτυγμένες χώρες που ήδη έχουν οικονομικές δυσκολίες και υπέρογκο χρέος με τα  εισοδήματα των πολιτών  να κυμαίνονται χαμηλά , καθώς και για τις αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες δεν έχουν καλό σύστημα υγείας και πρέπει να λάβουν δραστικότερα μέτρα όπως η Ινδία.

    Στην Ευρώπη η πορεία της ανάπτυξης: Σύμφωνα με την  Goldman Sachs ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης  προβλέπεται πως θα μειωθεί κατά 9%, ενώ σύμφωνα με την Morgan Stanley 5%. Να υπενθυμίσουμε πως η Ευρωζώνη έτσι και αλλιώς περίμενε επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ της – προ κορωνοϊού- πιο συγκεκριμένα οι προηγούμενες εκτιμήσεις έδειχναν πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 1,2%  για το 2020 και το 2021. Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, είχε προβλεφθεί οριακή υποχώρηση 1,4% για τα έτη 2020-2021 έναντι του 1,5% ρυθμού ανάπτυξης το 2019.

    Οι απώλειες της Ελλάδας: Περίπου  έως 15 δις. ευρώ υπολογίζεται πως θα χάσει η χώρα μας μέσα στο 2020 από την εξάπλωση του κοροναϊού. Ποσό κατά προσέγγιση, μιας και δεν ξέρουμε για πόσο ακόμη θα κρατήσει η κατάσταση. Οι μεγαλύτερες απώλειες θα είναι στον τουριστικό κλάδο καθώς εκεί στηρίζεται κατά κύριο λόγο το Ελληνικό ΑΕΠ. Σε ποσοστό επί του ΑΕΠ, η ύφεση θα κυμαίνεται από 1% στο καλύτερο σενάριο έως  8% στο δυσμενέστερο σενάριο σύμφωνα με διεθνείς οίκους.

    Συμπεράσματα: Όλες οι προβλέψεις δείχνουν πτώση της ανάπτυξης, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εγχώριο επίπεδο. Η πτώση είναι δεδομένη, το γεγονός ότι το εύρος των προβλέψεων είναι μεγάλο ( σύμφωνα με διεθνείς οίκους υπενθυμίζουμε για την Ελλάδα 1-8% ύφεση για την Ευρώπη 5-9% ύφεση)  οφείλεται στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η εξάπλωση του ιού τόσο στην χώρα μας όσο και στις υπόλοιπες οικονομίες- καθώς κλάδοι όπως ο τουρισμός, το εμπόριο εξαρτώνται και από την κατάσταση στις υπόλοιπες χώρες.

    Όσο μεγαλύτερο είναι το εύρος, τόσο πιο αβέβαιη είναι η πρόβλεψη. Παρά το γεγονός ότι έχουμε εικόνα από την διάρκεια που είχε ο ιός στην Κίνα, η κλιμακωτή εξάπλωση του στον Παγκόσμιο χάρτη και όχι η ταυτόχρονη έξαρση του σε όλες τις χώρες δυσκολεύει την πρόβλεψη. Παρατηρούμε ότι πρώτα ο ιός  ήταν στην Ασία μετά στην Ευρώπη έπειτα στην Αμερική και πως η θνησιμότητα του στην Ευρώπη (κατάσταση στην Ιταλία και Ισπανία) είναι  η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής. Επιπροσθέτως “κυκλοφορεί” η είδηση πως ο νέος ιός  “Hantavirus” εμφανίστηκε στην Κίνα, γεγονός που αυξάνει την αβεβαιότητα στον τομέα της δημόσιας υγείας.

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή