Η ρομποτική επανάσταση έρχεται και δεν είναι απειλή, αλλά ευκαιρία ανάπτυξης

Από τη Βιομηχανική Επανάσταση του 18ου αιώνα έχουμε περάσει σαφώς στην ψηφιακή εποχή και περιμένουμε σύντομα τη ρομποτική να κάνει το μεγάλο μπαμ στη ζωή μας.

Τα ρομπότ θα γίνουν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας σε μερικά χρόνια και ήδη έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επιβιώνουμε, δουλεύουμε, οργανώνουμε τα ψώνια μας και τη ζωή μας, ακόμη και τον τρόπο που στήνουμε… τους σύγχρονους πολέμους.

Από την φαντασία στην πράξη

Μέχρι πριν μερικά χρόνια, η ιδέα του ρομπότ που κάνει τις χειρωνακτικές εργασίες και τις αγγαρείες ήταν ένα συχνό θέαμα στα κινούμενα σχέδια. Σήμερα όμως οι αυτοματισμοί γίνονται πραγματικότητα και μάλιστα, αποκτούν διαστάσεις που δεν μπορούσαμε κάποτε να φανταστούμε.

Σήμερα είμαστε σε θέση να μιλάμε και να σχεδιάζουμε έξυπνα ψυγεία που ενημερώνουν τη λίστα αγορών του σούπερ μάρκετ στο κινητό και έξυπνο πλυντήριο πίατων που επικοινωνεί με τον έξυπνο φούρνο⋅ έξυπνες σκούπες που καθαρίζουν το σπίτι όταν λείπουμε και έξυπνα οχήματα που μεταφέρουν μαζικά ανθρώπους ή αγαθά.

Ρομπότ – γιατροί

Σκεφτείτε ρομπότ που κάνουν τις χειρουργικές επεμβάσεις με απόλυτη ακρίβεια και συσκευές που μπορούν να στοχεύσουν την απελευθέρωση των φαρμάκων στο όργανο που έχει ανάγκη.

Φανταστείτε τεχνητή νοημοσύνη που φροντίζει τους ηλικιωμένους και  ρομπότ-διασώστες.

Σήμερα η τεχνολογία και η επιστήμη μπορούν να αφήσουν τη φαντασία μας ελεύθερη

Ποιοί θα χάσουν τη δουλειά τους

[more]

Σε ταινίες φαντασίας, κακοήθη ρομπότ θέλουν να κυβερνήσουν τους ανθρώπους. Όχι, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί γιατί τα ρομπότ θα είναι προγραμματισμένα από ανθρώπους. Αυτό δε σημαίνει ότι όλα είναι μέλι-γάλα στη νέα ρομποτική εποχή.

Όπως και κατά τη Βιομηχανική Επανάσταση, έτσι και στη Ρομποτική Επανάσταση θα υπάρξουν εργαζόμενοι που θα χάσουν τη δουλειά τους, κυρίως οδηγοί-μεταφορείς, υπάλληλοι τηλεφωνικών υπηρεσιών και γενικότερα οι χαμηλόμισθοι. Σίγουρα, θα χρειαστεί ένας σημαντικός χρόνος προσαρμογής στη νέα κατάσταση.

Επιπλεόν, οι μηχανές μπορούν να υποκαταστήσουν το επιδέξιο ανθρώπινο χέρι, αλλά όχι παντού και όχι πολλά χέρια μαζί, ενώ για να έχει μία μηχανή “δεξιοτεχνία” μπορεί να της λείπει η απαιτούμενη ταχύτητα.

Στις ΗΠΑ, η μετακίνηση από το γεωργικό κλάδο στον βιομηχανικό χρειάστηκε τέσσερις δεκαετίες και έξι δεκαετίες χρειάστηκε η προσαρμογή των μισθών. Ο λόγος είναι απλός: οι εταιρίες πρέπει να επενδύσουν για την εκπαίδευση του προσωπικού τους.

Ποιους αφορά;

Πρόκειται για μία εξέλιξη που είναι πιο ζωντανή από ποτέ! Μία εξέλιξη που άλλοι επευφημούν κι άλλοι φοβούνται ή επιδοκιμάζουν, ενώ για χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ν. Κορέα αποτελεί έναν αγώνα δρόμου για το ποια θα προλάβει τις εξελίξεις και θα έχει τα μεγαλύτερα μερίδια συνεισφοράς και συμμετοχής στην εποχή του αυτοματισμού.

Η εποχή του αυτοματισμού μπορεί να δημιουργεί ανησυχία, όμως μας αφορά όλους. Μηχανές και αλγόριθμοι μπορούν να σαρώσουν θέσεις εργασίας, αλλά μπορούν και να μας κάνουν πολύ πιο αποτελεσματικούς στην εργασία μας. Η ρομποτική μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για ανάπτυξη ισχύος και οικονομίας και ήδη θα έπρεπε να διαμορφώνει τις καριέρες του μέλλοντος.

Με δυο λόγια

Ως πότε η μόνη βαριά ελληνική βιομηχανία θα είναι ο τουρισμός; Η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τους νέους της και την ψηφιακή τεχνολογία και να δημιουργήσει προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, που μπορούν όχι μόνο να τη βγάλουν από την κρίση αλλά και να την κάνουν πρωταγωνίστρια στη ρομποτική εποχή.

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή