Η Ρωσία δοκίμασε τον τερατώδη διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «Σατανάς 2» και ο Πούτιν καλεί τους «εχθρούς» του «να το σκεφθούν»

Η Ρωσία δοκίμασε τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «Σατανάς 2»

Τον τερατώδη διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «Sarmat» (RS-28 Sarmat), με την χαρακτηριστική επωνυμία «Σατανάς ΙΙ», δοκίμασε με επιτυχία η Ρωσία, εν μέσω πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Τερατώδης βαλλιστικός πύραυλος

Ο συγκεκριμένος βαλλιστικός πύραυλος, που εκτοξεύτηκε από το αεροδρόμιο Πλεσέτσκ στο Αρχάγγελσκ στη Βόρεια Ρωσία, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια και προορίζεται ως αναβάθμιση του σημερινού αποθέματος βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας. Ως αντικαταστάτης του πυραύλου R-36M (γνωστού με την ονομασία «Σατανάς»), μπορεί να μεταφέρει ως και 15 πυρηνικές κεφαλές που στοχεύουν σε διαφορετικούς στόχους. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους όπλο δεν έχει υπάρξει πουθενά αλλού και επίσης ότι έχει την μεγαλύτερη εμβέλεια στον κόσμο.

«Δεν υπάρχει στον κόσμο κάτι αντίστοιχο»

«Αγαπητοί σύντροφοι, σας συγχαίρω για την επιτυχή εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat. Αυτό είναι ένα σπουδαίο, σημαντικό γεγονός στην ανάπτυξη πολλά υποσχόμενων οπλικών συστημάτων για τον ρωσικό στρατό. Το νέο σύστημα έχει τα υψηλότερα χαρακτηριστικά απόδοσης και είναι ικανό να ξεπεράσει όλα τα σύγχρονα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Δεν υπάρχει στον κόσμο κάτι αντίστοιχο και δεν θα υπάρχει για πολύ καιρό», είπε ο Πούτιν μετά τη δοκιμή του πυραύλου, ο οποίος βρίσκεται σε ανάπτυξη από το 2014.

«Μόνο εγχώρια εξαρτήματα»

«Αυτό το πραγματικά μοναδικό όπλο θα ενισχύσει το μαχητικό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεών μας, θα διασφαλίσει αξιόπιστα την ασφάλεια της Ρωσίας από εξωτερικές απειλές και θα κάνει όσους, στη φωτιά της επιθετικής ρητορικής προσπαθούν να απειλήσουν τη χώρα μας, να σκεφτούν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «θα ήθελα να τονίσω ότι στη δημιουργία του Sarmat χρησιμοποιήθηκαν μόνο εγχώρια εξαρτήματα και, φυσικά, αυτό θα απλοποιήσει την παραγωγή του από τις επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας και θα επιταχύνει τη μεταφορά του στο οπλοστάσιο των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων».

Ικανός να πλήξει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι «η εκτόξευση έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά έχουν επιβεβαιωθεί σε όλα τα στάδια της πτήσης του. Οι εκπαιδευτικές κεφαλές έχουν φτάσει σε μια δεδομένη περιοχή στο πεδίο εκπαίδευσης Κούρα στη χερσόνησο της Καμτσάτκα». Τόνισε, δε, ότι «ο νέος πύραυλος είναι ικανός να πλήξει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιώντας διάφορες διαδρομές πτήσης» και «έχει μοναδικά χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν να ξεπερνά με αξιοπιστία τυχόν υπάρχοντα και μελλοντικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας».

Οι φόβοι της Δύσης

Η δοκιμή του διηπειρωτικού πυραύλου έρχεται σε μια στιγμή που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κοντεύει να κλείσει δύο μήνες και, σύμφωνα με αναλυτές, δεν πηγαίνει και πολύ καλά ή, εν πάση περιπτώσει, δεν πηγαίνει όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. Σημειώνεται ότι ο Πούτιν πριν καν αρχίσει η «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία είχε κάνει αναφορά στο ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, ενώ δυτικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι ο Ρώσος πρόεδρος, αν η κατάσταση επιδεινωθεί για τις δυνάμεις του, δεν αποκλείεται να καταφύγει στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων (τα οποία είναι μικρότερης ισχύος από τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα).

Καμία δημοσίευση για προβολή