Η Ρωσία «έκοψε» το φυσικό αέριο στην Πολωνία, απαιτεί πληρωμή σε ρούβλια, ανάστατες οι αγορές ενέργειας

Η Πολωνία φαίνεται ότι είναι το πρώτο «θύμα» της απαίτησης της Ρωσίας να πληρώνεται σε ρούβλια από τις «μη φιλικές χώρες» για το φυσικό αέριο που εξάγει.

Η ανακοίνωση της Gazprom 

Συγκεκριμένα, η κρατική εταιρεία αερίου Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα στην Πολωνία, επειδή δεν πλήρωσε σε ρούβλια.

Η PGNiG δήλωσε ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης και ισχυρίστηκε ότι έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης. Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση της Gazprom οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν έως και 17%.

Διαβεβαιώσεις

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της Πολωνίας, Άννα Μόσκβα, τόνισε ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη άντλησης φυσικού αερίου από τα αποθέματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι πολωνοί καταναλωτές δεν θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας, Πιοτ Ναΐμσκι, ανακοίνωσε ότι οι ροή φυσικού αερίου από άλλες πηγές θα αντικαταστήσει τις προμήθειες της Gazprom, ενώ έσπευσε να σημειώσει ότι ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.

Δυσκολίες για τη Rosneft

Παράλληλα, σε επίπεδα πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι βρέθηκε το πετρέλαιο – τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το τύπου Brent. Από την άλλη, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας, Rosneft, επιχείρησε να πουλήσει 37 εκατομμύρια βαρέλια ουραλικού αργού, αλλά κανείς αγοραστής από την Ευρώπη δεν συμμετείχε στη διαδικασία.

Όπως ανέφερε το Reuters, κάποια ασιατικά διυλιστήρια συμμετείχαν στην διαδικασία, αλλά η Rosneft δεν τους αποδέχθηκε, καθώς παρά τα προβλήματα με τις κυρώσεις και τη δυσκολία να πουλήσει πετρέλαιο στις ευρωπαϊκές αγορές, εξακολουθεί να ζητά 100% προπληρωμή για τις ποσότητες που παραδίδει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή